Annons

Tv-program sista hoppet

Under ett år har trelleborgaren Ingvar Nilsson blivit trakasserad på Facebook. Han har vänt sig både till företaget bakom sajten och till polisen, utan resultat. Nu hoppas han att hans medverkan i tv-programmet Stalkers ska sätta stopp för förföljelsen.
Trelleborg • Publicerad 9 oktober 2013
Foto: 

Alltihop började när en av Ingvar Nilssons vänner på Facebook blev trakasserad. När han tog kontakt med mannen som lagt upp manipulerade bilder och skrivit kränkande om hans vän, blev han själv föremål för samma behandling.

–  Just nu känns det ganska hopplöst, säger han.

Annons

Flera inlägg om dagen

Enligt Ingvar Nilsson har mannen skapat upp emot tusen falska konton i olika namn. Från dessa postar han sedan olika bilder, ibland är det bilder på avföring, ibland har han redigerat in sina offers ansikten i sammanhang som de upplever som kränkande. Han skriver också till dem, allt ifrån könsord till rena hot. När det varit som mest intensivt har han lagt upp bilder och texter flera gånger om dagen.

–  Det tar både tid och kraft. Jag har anmält detta till polisen, men de har lagt ner ärendet.

Ingvar Nilsson har också försökt få hjälp från Facebook, men i det fallet har han inte ens kommit i kontakt med den svenska supportavdelningen. Han hittar helt enkelt varken telefonnummer eller mejladress.

Konfronterad

Ingvar Nilsson sätter nu sitt sista hopp till ett tv-program. Tidigt i våras blev han intervjuad av ett team från serien Stalkers, som tar upp olika fall av förföljning. Teamet lyckades då ta reda på vem mannen bakom de falska kontona är. De konfronterade honom, men för Ingvar Nilsson har det inte haft någon effekt.

–  Tvärtom har det bara eskalerat. Men jag hoppas ändå att det kanske vänder när programmet har sänts. Hans ansikte kommer att vara blurrat, men någon av hans vänner kanske ändå känner igen honom och då är det nog inte lika roligt att fortsätta, säger Ingvar Nilsson.

Ibland har han tänkt att det vore enklast att lämna Facebook, men eftersom sociala medier är ett viktigt verktyg för att förverkliga drömmen om att arbeta som föreläsare känns det inte som något alternativ.

–  Det finns ju inga andra ställen att bygga nätverk på, säger Ingvar Nilsson.

Stalkers sändes på TV3 på onsdagen.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons