Annons

Tusentals slöt upp på hamnens dag

Guidade båtturer, tipsrunda och inblick i kustbevakningens arbete. Det fanns mycket att göra och se när Trelleborgs Hamn bjöd in allmänheten till Hamnens dag.
Trelleborg • Publicerad 1 september 2018
Familjen Kihl tog sig från Maglarp till Trelleborgs hamn när den öppnade för allmänheten på lördagen.
Familjen Kihl tog sig från Maglarp till Trelleborgs hamn när den öppnade för allmänheten på lördagen.Foto: Martin Albinsson

Emma och Johan Kihl från Maglarp går omkring med de gemensamma barnen Moa och Melker och försöker lösa den tipspromenad som Trelleborgs Hamn anordnat som en del av Hamnens dag på lördagen. En av frågorna lyder ”Hur många miljoner ton gods transporterades genom Trelleborgs Hamn under 2017”. Efter lite dividerande kommer de fram till en siffra.

– Jag har ingen aning, säger Moa Kihl.

Annons

– Jag tror det är elva miljoner, jag tyckte det stod precis där inne, säger pappa Johan.

Nästa fråga handlar om antalet anställda i hamnen, och svaret visar sig finnas på själva svarskupongen. En kortare diskussion om den eventuella genialiteten i det upplägget uppstår, men det är inte huvudsakligen för tipspromenaden som familjen har begett sig till Trelleborgs hamn den här dagen.

– Vi blev nyfikna eftersom man normalt sett inte får vara här, så vi tänkte mest kika runt lite. Först tänkte vi kolla in kustbevakningen och sen ta en rundtur med båten här inne i hamnen, säger Johan Kihl.

Johan Nordström, maskinist på segelfartyget Helene.
Johan Nordström, maskinist på segelfartyget Helene.Foto: Martin Albinsson

Längs en av kajerna i hamnen ligger segelskutan Helene förtöjd, för dagen hitkommen från Ystad. 25 meter lång och riggad som en Galeas byggdes den 1916 och användes som lastfartyg under större delen av 1900-talet. Under sin levnadstid har Helene också använts som teaterbåt, då teatersällskapet Byteatern på 70-talet seglade längs med kusterna och satte upp barnteaterföreställningar ombord. Idag tillhör båten Ystad segelfartygsförening, som sedan övertagandet år 2000 lagt ner åtta miljoner på att rusta upp henne.

– Vi blev inbjudna av Trelleborgs Hamn som ville ha något vackert att visa upp här i hamnen. Helene seglar bra och gör sex till åtta knop normalt men har toppat på elva, berättar Thomas Svensson på Ystad Segelfartygsförening.

Ingrid Larsson klättrade ner i skutan Helene och spanade in de fyra kojer som är placerade längs fram i fören.
Ingrid Larsson klättrade ner i skutan Helene och spanade in de fyra kojer som är placerade längs fram i fören.Foto: Martin Albinsson

Man gick formligen ur huse för att ta sig till hamnen under dagen. Bara två timmar efter öppnandet kunde Trelleborgs hamn klocka in den femtonhundrade besökaren. En hel del stannade till för att titta på både polisen och kustbevakningens arbete. Framför storögda åskådare visade polisen Alexander Lindblom upp den senaste skottsäkra västen och demonstrerade hur en spikmatta egentligen fungerar.

Alexander Lindblom visade upp både skottsäkra västar och spikmattor för allmänhetens på Hamnens dag.
Alexander Lindblom visade upp både skottsäkra västar och spikmattor för allmänhetens på Hamnens dag.Foto: Martin Albinsson

– Vi vill vara där folket är, det är därför vi är här idag. Och det är mycket folk här som du ser. Vi visar upp vår utrustning och svarar på frågor, säger Alexander Lindblom.

För en mycket vapenintresserad ung man får han svara på detaljerade frågor om vilka vapen polisen bär. Spikmattan fascinerar också den unga mannen som berättar om en tidigare spikmatta han sett.

– Min första upplevelse av en spikmatta var i Need for Speed.

– Hehe, jo, jag spelar också en del datorspel. Det är ju inte ofta vi behöver använda spikmattor i vekligheten som tur är, det har kanske hänt två gånger under de tio år jag jobbat, berättar Alexander Lindblom.

Verkställande direktör Jörgen Nilsson talade på Hamnens dag i Trelleborg.
Verkställande direktör Jörgen Nilsson talade på Hamnens dag i Trelleborg.Foto: Martin Albinsson
Annons

Under dagen höll hamnens VD Jörgen Nilsson tal. Han talade om Trelleborgs hamn som ”Östersjöns klimatsmartaste hamn” och tog också upp symbiosen mellan trelleborgarna och hamnen. Åhörarskaran svek dock i inte oansenlig mängd, kanske på grund av den starka konkurrensen från de gratis sillamackor och korvar som erbjöds i nära anslutning till platsen för talet.

Martin AlbinssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons