Annons

Tusen böcker till trelleborgarna

Den som befarat att det inte går att låna böcker i Trelleborg i sommar kan andas ut. I ett rum på Trelleborgs museum kommer en del av böckerna att finnas för utlåning. Fast bara en sjuttioniondedel.
Trelleborg • Publicerad 12 juni 2012
Museichefen Ingela Jacobsson och hennes personal har gjort plats för cirka tusen böcker i ett rum inne på museet under bibliotekets renovering. Bibliotekschefen Michael Nordberg är nöjd med den tillfälliga lösningen.
Museichefen Ingela Jacobsson och hennes personal har gjort plats för cirka tusen böcker i ett rum inne på museet under bibliotekets renovering. Bibliotekschefen Michael Nordberg är nöjd med den tillfälliga lösningen.Foto: Claes Nyberg

78 000 av bibliotekets böcker ska under denna och nästa vecka magasineras inför den stundande renoveringen. Resterande tusen får en tillfällig hemvist i ett litet rum på Trelleborgs museum över sommaren.

– Vi har valt ut det som är mest efterfrågat. Det är sommarläsning, mycket deckare och barnböcker. Och så har vi ljudböcker och böcker med extra stor stil, säger biträdande bibliotekschefen Veronica Svensson.

Annons

I hyllorna kan sommarbesökarna också botanisera bland en del faktaböcker, men utbudet är av förklarliga skäl begränsat. Men bibliotekets personal tyckte det var viktigt att ha en del av sortimentet tillgängligt.

– Vi vill upprätthålla en viss service under sommaren och eftersom museet ligger så nära var det perfekt att flytta en del av böckerna hit, säger Michal Nordberg, bibliotekschef.

Rummet på museet används annars till utställningar. Men från och med tisdag och fram till den 17 september kommer personal, böcker och besökare att rymmas i den lilla lokalen. Den som tycker det är trångt kan också använda museets café för att läsa böcker och tidningar.

Under tiden har filialerna ökade öppettider, och kommunens bokbuss kommer att göra en del extrastopp, bland annat på City Gross, ICA Maxi och Dalabadet.

För att kompensera för den minskade servicen har biblioteket den här sommaren extra långa lånetider. Böckerna som lånas behöver inte lämnas igen förrän den 24 september.

– Det har varit ett mycket stort intresse, folk har nästan hamstrat, säger Veronica Svensson.

Till nyöppningen den 17 september ska huvudbiblioteket vara rejält uppfräschat och Michael Nordberg hoppas på nöjda besökare En del har varit kritiska mot den långa stängningen av biblioteket.

– När vi öppnar igen så tror jag att alla förstår att det var rätt beslut att renovera, säger Michael Nordberg.

Sanna Wahanta
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons