Annons

Turiståret 2005: Vellinge en av vinnarna

Mätt i övernattningar var turiståret 2005 i Trelleborg bättre än året innan. Men Vellinge sticker ut som en av de kommuner som haft störst ökning.
Trelleborg • Publicerad 12 januari 2006
Hotell Gässlingen i Vellinge. Bild. Tomas Nyberg
Hotell Gässlingen i Vellinge. Bild. Tomas NybergFoto: 
I hela Skåne beläggningen på hotell, stugbyar och vandrarhem ökat under 2005 jämfört med året innan. Tillströmningen av övernattande besökare i länet var som störst under America´s Cup i Malmö. Bild: Claes Nyberg
I hela Skåne beläggningen på hotell, stugbyar och vandrarhem ökat under 2005 jämfört med året innan. Tillströmningen av övernattande besökare i länet var som störst under America´s Cup i Malmö. Bild: Claes NybergFoto: 
Hotell Horizont i Trelleborg. Bild. Tomas Nyberg
Hotell Horizont i Trelleborg. Bild. Tomas NybergFoto: 
Wellingehus Hotell. Bild. Tomas Nyberg
Wellingehus Hotell. Bild. Tomas NybergFoto: 
Stadshotellet i Trelleborg. Bild. Tomas Nyberg
Stadshotellet i Trelleborg. Bild. Tomas NybergFoto: 
Vandrarhemmet Night Stop i Trelleborg. Bild. Tomas Nyberg
Vandrarhemmet Night Stop i Trelleborg. Bild. Tomas NybergFoto: 

Tillsammans med Malmö, Helsingborg, Höör, Båstad och Hässleholm är Vellinge en av de kommuner i Skåne där ökningen i antalet gästnätter på hotell varit som störst, enligt statistik från position Skåne. Medräknat stugbyar och vandrarhem var antalet övernattningar mellan januari och oktober 8 961 fler än samma period år 2004.

På Wellingehus Hotell har den positiva trenden märkts.

Annons

– Vi räknar med en beläggningsökning med ungefär åtta procent jämfört med år 2004. Vi märker ett förändrat mönster i resandet med fler turister från länder som Tjeckien, Slovenien och Polen. Dessutom märks det att vi är inne i en högkonjunktur, säger ägaren Linus Wrethov.

Även Christian Wilander driftansvarig för Hotell Gässlingen, som samarbetar med Skanörs Gästgifvaregård, Hotell Spelabäcken, Falsterbohotellet och Norregård hotell och konferens, märker en markant ökning i antalet turister. Den största delen av besökarna är dock konferensgäster.

– Där har beläggningen varit bra men våren och de två sista veckorna i juli var tröga. Augusti och september var otroligt bra. Jag tror att Vellinge är attraktivt för många som vill komma bort, njuta av naturen men ändå ha nära till Köpenhamn, Malmö och Lund, säger han.

Nils-Arvid Andersson, turist- och näringslivschef i Vellinge, menar att 2005 års siffror speglar en uppåtgående trend i kommunen.

– Det kan bland annat bero på att det har tillkommit en del evenemang i Skanör-Falsterbo. Våra stränder och vår natur är andra magneter. Inför det här året hoppas jag att vi kan få bort trängseln vid vissa stränder genom att tillgängliggöra fler sträckor.

Andra önskemål är att sprida koncentrationen av besökare från Skanör-Falsterbo, till Söderslätt och andra områden, enligt Nils-Arvid Andersson.

Mellan januari och oktober 2005 var antalet övernattningar i Trelleborg 2 684 fler än förra året. Cecilia Larsson på Trelleborgs turistbyrå menar att besöksnäringen varit i stort sett nöjda.

– Men de flesta tycker att säsongen kom i gång sent. Under sommarmånaderna, juni och juli, var det mindre turister på grund av det dåliga vädret.

På Stadshotellet och Hotell Horizont i Trelleborg upplever de som Trelleborgs Allehanda har talat med att beläggningen varit ungefär som under år 2004.

– Vi har haft bättre turistår men hösten har varit bra. Det beror mycket på att man håller på och bygger om i stan och att både byggnadsarbetare och fler företag har bott hos oss, säger Pia Tham på Hotell Horizont.

Annons

Även Lena Borg på vandrarhemmet Night Stop tycker att året 2005 började trögt.

– Sammanfattningsvis kan man säga att det har varit ett medelår, med varken någon ökning eller markant minskning i beläggningen.

Hon hoppas på fler gruppbokningar nästa år. Lena Borg tycker generellt att det är svårt att motivera turister att stanna i Trelleborg mer än över dagen. Det finns för lite att göra, menar hon.

– På senare tid har det blivit bättre men Trelleborg behöver ett mer levande centrum. Det är viktigt att dagsresenärerna inte möts av en öde stad när de kommer hit.

Inför det kommande året ska kommunen satsa mer pengar på Trelleborgen och Smygehamn, enligt näringslivschef Per Johansson.

– Vi ska bygga ett nytt turistexpo i Smygehuk och även ett entréhus till Trelleborgen som ska ta emot turister på ett intresseväckande sätt, säger han.

Jessica Bloem Pettersson

0410-54569

Jessica.bloem.Pettersson@allehandasyd.se

Fakta: Turismen i Skåne

Annons

Position Skåne är Skånes marknadsföringsbolag och arbetar för att främja turism och utländska investeringar i regionen. Enligt bolagets senaste statistik har har beläggningen i Skåne mellan januari och oktober 2005 varit bättre än för riket totalt. Det totala antalet övernattningar i länet har ökat med 5, 4 procent jämfört med år 2004. Flest antal övernattningar var det under augusti och september, främst på grund av seglingsevenemanget America's Cup i Malmö. Bara Lund och några mindre områden har haft en negativ utveckling när det gäller hotellbeläggningen.

Källa: Position Skåne

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons