Annons

Turismen ökar rejält i kommunen

Turismnäringen i Trelleborg tog ett skutt framåt under 2011. Färska siffror visar att omsättningen ökade med 46 miljoner jämfört med året innan.
Trelleborg • Publicerad 23 april 2012

Statistiken bygger på siffror som samlats in från aktörer inom rese- och turismnäringen lokalt och på siffror från SCB. Den visar att omsättningen ökade med omkring 15 procent under 2011 jämfört med 2010

Drygt nio miljoner kronor av ökningen kan förklaras med ett annat sätt att räkna än tidigare. Men även om man räknar bort de pengarna har omsättningen ökat med drygt tio procent.

Annons

- Ökningen beror delvis på att dagsbesöken ökat mycket. Jag tror att många människor rör sig på det här sättet i Öresundsregionen, säger Petra Strandberg, turism- och marknadsansvarig på Trelleborgs kommuns utvecklings AB.

Dagbesöken i kommunen ökar med drygt åtta procent och ligger på den högsta nivån sedan mätningarna startade 2002. Besöken bidrar med 26,5 miljoner till den ökade omsättningen.

Även antalet gästnätter ökar i kommunen. Det är främst den fria campingen som ökar men även hotellen hade bättre beläggning under 2011 än 2010.

- I kontakten med aktörerna har jag hört att de har haft en högre beläggning. Även om det var en regnig sommar förra året så var det mycket folk i omlopp, säger Petra Strandberg.

Petra Strandberg ser flera olika faktorer bakom förra årets ökning. Kommunen jobbar idag närmare regionägda Tourism in Skåne som marknadsför hela regionen. Och enligt Strandberg jobbar man också närmare den lokala näringen än tidigare.

Handeln är annan framgångsfaktor.

- Jag upplever att Trelleborg tagit stora steg de senaste åren. Vi har en handel som är mer attraktiv än tidigare och flera olika restauranger.

Petra Strandberg ser också en ökning av verksamheter som poppar upp runt om i kommunen och som drar till sig besökare. Och sådana som varit igång ett tag har vidareutvecklat sina koncept.

- Till exempel har Idala gård sina vinmässor och Hallongården har Hallondagarna. De har lyfts till en ny nivå som inte bara lockar gäster på ett lokalt plan, säger Petra Strandberg.

Sedan 2011 arbetar utvecklingsbolaget med en turismstrategi som bolagets styrelse tagit fram. Den senaste rapporten ger en bild av att näringen är på frammarsch i kommunen. En bild som Petra Strandberg så klart är nöjd med.

Annons

- Det känns som att få får ett kvitto på att vi är på rätt väg.

I strategin lyfts Smygehuk, småbåtshamnarna, landsbygden och dess företag samt Trelleborgen fram som fem fokusområden. Närhet lyfts fram som ett viktigt värde.

- Vi betonar Trelleborg och Söderslätt som Malmös trädgård. I Malmö vill man ge sina gäster ett mervärde och då ligger Trelleborg på ett perfekt avstånd, säger Petra Strandberg.

Frågan är om den positiva trenden fortsätter över 2012. Besöksstatistiken för årets två första månader ser lovande ut med en ökning av antalet gästnätter längs sydkusten på tio procent. Petra Strandberg tror att det kommer att bli ännu mer av inhemsk turism framöver.

- På grund av höga bensinpriser och en ökad miljömedvetenhet drar sig folk för att sätta sig på flygplan eller göra långa bilresor. Och sedan är det så mycket på gång här. Många är på hugget och engagerar sig, säger Petra Strandberg.

Maria Sällberg
Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons