Annons

Tung ambulansutrustning ska bli lättare

Den nya, tunga hjärtvårdsutrustning som Region Skåne köpt in till ambulansen får fortfarande stanna i ambulanserna. Ett steg närmare en lösning har tagits, sedan ambulansentreprenören har inlett en utredning för att minska tyngden. Huvudskyddsombudet Rickard Uppenberg från Trelleborg är positiv men inte nöjd.
Trelleborg • Publicerad 1 november 2010
Foto: 
Den 29 januari i år visade Rickard Uppenberg upp hur mycket utrustning han och hans kollegor ska ha med sig in till en hjärtpatient.Foto: 

När en ny, tyngre hjärtvårdsutrustning skulle införas i början av året, sa huvudskyddsombudet Rickard Uppenberg stopp. Den totala vikten på all utrustning som personalen skulle behöva bära upp till en hjärtpatient skulle då överstiga 60 kilo. Sedan skulle personalen tillbaka till ambulansen, med en patient på båren.

Förra veckan träffades entreprenören Sirius-Humanum, Region Skåne, Arbetsmiljöverket och Vårdförbundet i ett möte om problemet. Resultatet är att Sirius-Humanum måste presentera en handlingsplan, beskrivningar kring hur personalen ska arbeta med utrustningen.

Annons

Rickard Uppenberg, som är fackligt huvudskyddsombud i Sirius-Humanum, välkomnar handlingsplanen. Minskad tyngd och utrustning för personalen innebär enklare arbete, förklarar han.

– Det kanske kommer att gå snabbare att behandla patienterna i lägenheten och snabbare att ta in dem för färd till sjukhuset, säger Rickard Uppenberg.

I en förlängning ser han att all utrustning kommer att vägas mot möjligheten för personalen att använda den.

– Det här har blivit en väckarklocka för allt. Region Skåne måste tänka om och fundera om vi måste ha alla grejor eller om det finns annan utrustning, lättare utrustning eller om det går att lösa det på annat sätt än att vräka in utrustning i ambulanserna.

Sirius-Humanum och Falck är de två företag som sköter ambulanssjukvården åt Region Skåne. Företagen äger ambulanserna, Region Skåne äger utrustningen. Karl Dingertz är verksamhetschef för Sirius-Humanum Ambulans AB.

– Det blir komplikationer när man inte gör en fullständig konsekvens- och riskanalys innan man köper en utrustning. Det är den situationen vi hamnat i. Där vi får bära hela arbetet och kostnaderna för det arbetet, säger Karl Dingertz som ser situationen som ”mindre bra”.

I mitten av december ska Sirius-Humanum presentera sin handlingsplan. Åtminstone fram till dess är arbetet med den nya hjärtvårdsutrustningen begränsad. Poul Kongstad är chef för Region Skånes prehospitala centrum där ambulanssjukvården ingår. Han är angelägen om att den nya utrustningen ska tas i bruk fullt ut.

– Arbetsmiljöarbetet kunde ha gjorts tidigare. Där kunde vi alla och facket ha varit aktivare, säger han.

Uppdelningen mellan Region Skåne och ambulansföretagen är nödvändig, enligt Poul Kongstad:

– Om du tänker dig att du har tio sjukhus och du ska sända EKG till den offentliga sjukvården så duger det inte att olika entreprenörer köper olika utrustningar på den öppna marknaden, säger han.

INTERNAL INTERNAL
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons