Tummen upp för tungt tema

"När vi var små pratades det mycket om mobbning i skolan, men vi fick aldrig verktygen att lösa problemen med", menar Emelie Johansson som i dag går sista året på Söderslättsgymnasiet.
Trelleborg • Publicerad 25 november 2008
När det är dags för elelverna att berätta vad de tyckt om temalektionen visar de flesta med hjälp av sina tummar att det varit en bra dag, som lärt dem nya saker. Bild: Tomas Nyberg
När det är dags för elelverna att berätta vad de tyckt om temalektionen visar de flesta med hjälp av sina tummar att det varit en bra dag, som lärt dem nya saker. Bild: Tomas NybergFoto: 

Tillsammans med klasskompisen Carolin Swensson har Emelie Johansson bestämt sig för att ge Serresjöskolans elever verktygen hon själv saknade.

Tjejernas projektarbete går under namnet Projekt unik och den här veckan har de temalektioner i skolans alla13 klasser.

- Vi pratar om mobbning, visar filmer och låter dem göra olika övningar, säger Carolin Swensson.

På tisdagsförmiddagen fick en 2-3:a på skolan bland annat leka viskleken.

- Ni märker hur fel man kan höra. Det kan ni komma ihåg om ni hör att det snackas skit om någon, förklarar Emelie Johansson när de viskat ringen runt.

Efteråt får alla barn diplom.

- Flmen var roligast, tycker både Nicolas Mousten och Caroline Möller när lektionen ska utvärderas.

Att de valt att undervisa på just Serresjö beror bland annat på att de tycker att skolan jobbar mycket med kamratstödjare.

- Det gör att vi kan komma åt grundläggande saker, som hur man ska bete sig mot varandra, säger Caroline Johansson.

Projektet avslutas i vår med att tjejerna presenterar sitt arbete i klasserna för föräldrar och lärare.

Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.