Annons

Tulpaner från Amsterdam

Naturligtvis inledde Hugo Remnert sitt sång- och bildprogram om blomsterlandet Holland på Ebbe-hallen i Trelleborg i går med - "Tulpaner från Amsterdam" till eget gitarrackompanjemang.
Trelleborg • Publicerad 7 maj 2002

Programmet, som arrangerats av Vuxenskolan, hade dock inte lockat mer än ett fåtal trelleborgare. Publiken fick dock se en trevlig och intressant föreställning av den från Surinam bördige holländaren. BILD:LASSE BRYGGARE - Mina förfäder kom från Holland, Afrika, Indien, England - och Sverige, berättar han. Född i Surinam, eller holländska Guyana som det hette förr, flyttade Hugo Remnert till Holland i 20-årsåldern. Som studerande kom han senare till Sverige där han bott en stor del av sitt liv. Numera delar han sin tid mellan Amsterdam och Sverige. Förutom musik är blommor ett av hans intressen. - Blomsteråret i Holland börjar i Mars då världens största blomsterträdgård - Keuikenhof - öppnar. I Holland finns cirka 1 000 tulpansorter, berättar Hugo Remnert. Blomsteråret i Holland fortsätter sedan med blomsterkorteger, där den första går 25 april. - Sedan följer en eller två tåg i månaden i olika delar av landet, främst i den västra delen. Blomstersäsongen tar slut först i mitten av september eller början av oktober. I år firas också Floriaden som hålls vart 10:e år i utkanten av Amsterdam, i Rotterdam och Haag. - Floriaden invigdes för tre veckor sedan av drottning Beatrix, berättar Hugo Remnert. Att just Holland blivit ett blomsterland beror bland annat på att det var holländarna som tog tulpanen till Europa, från Turkiet.

Martin Kubista martin.kubista@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons