Annons

Tullstorpsån ska bli draglok för besökare

Tullstorpsåprojektet börjar bli så känt i omvärlden att föreningen bakom det nu även vill satsa på att göra ån och dess omgivningar till ett nytt besöksmål.
Trelleborg • Publicerad 2 juni 2013
Otto von Arnold, ordförande för Tullstorpsån ekonomisk förening, Rigmor Sylvén, verksamhetsledare för Leader Söderslätt, Johnny Carlsson, projektledare för Tullstorpsåprojektet och Ulf Lovén, generalsekreterare för Ekoturismföreningen samlades på Hällåkra för en work-shop tillsammans med markägarna.
Otto von Arnold, ordförande för Tullstorpsån ekonomisk förening, Rigmor Sylvén, verksamhetsledare för Leader Söderslätt, Johnny Carlsson, projektledare för Tullstorpsåprojektet och Ulf Lovén, generalsekreterare för Ekoturismföreningen samlades på Hällåkra för en work-shop tillsammans med markägarna.Foto: Jenny Isaksson

– Redan från början så har jag haft en vision om att knyta ihop allting från kusten och upp till Romeleåsen. Varumärket Tullstorpsåprojeket börjar bli så känt att vi tänker oss att fylla det med mer innehåll. Och här finns mycket, säger Johnny Carlsson, som leder Tullstorpsåprojektet.

I veckan samlades bland annat en grupp markägare för att kläcka idéer om vad som ska lyftas fram i området kring ån. Besöksprojektet är ännu på ett tidigt stadium och till mötet hade man även bjudit in Ulf Lovén, generalsekreterare för Ekoturismföreningen och konsult i turismfrågor. Han tycker att markägarna har en viktig roll.

Annons

– Att återskapa biologisk mångfald och göra något som minner om ett ursprung med markägarna som nav är unikt. Ofta utgår man från ett fiskmåsperspektiv i sådana här projekt där det är myndigheter som region eller länsstyrelse som går in och pekar ut ett område. Med markägarna med i processen så har detta förutsättningar att bli hållbart, säger Ulf Lovén som tror att det finns stora möjligheter att skapa upplevelsebaserad turism i området.

– Det ökar också chansen för att vidmakthålla helheten i projektet. Kan de som bor i området tjäna pengar på detta så stärker det motiven att vilja fortsätta, säger Ulf Lovén.

Otto von Arnold är ordförande i Tullstorpsåns ekonomiska förening och han tycker att projektet har potential att utveckla hela landsbygden.

– Vi får inte glömma kulturbiten. Här finns massor av lämningar från järnåldern, bronsåldern och framåt. Vi har till exempel Skateholmsboplatsen. Och så finns det många industriminnen också, säger Otto von Arnold.

Tullstorpsåprojektets tydliga miljöprofil är också viktig i sammanhanget.

– Det här med eko börjar bli intressant. Folk är villiga att betala mer för hållbarhet, Rigmor Sylvén, verksamhetsledare för Leader Söderslätt som bland annat bistått med EU-finansiering för att göra en förstudie när det gäller Tullstorpsån som besöksmål.

En första inventering har redan gjorts, och den visar att det redan nu finns en hel del boendealternativ i området. Ulf Lovén tror att det finns möjlighet att utveckla fler.

– Man kan också göra aktiviteter baserade på ån och kombinera boende och upplevelser, säger han.

Han tror också att det är något som kan ge positiv effekt för hela kommunen.

– Det som är på väg att hända här kan ha en hygglig inverkan på Trelleborg som kommun.

Annons

Haqvin Stiernblad från Stora Markie gods tycker att Tullstorpsåprojektet i sig är något som borde lyftas fram ytterligare för att locka besökare.

– Jag tycker att man ska lyfta fram kunskapen om miljön, om flora och fauna. Det här är från början ett kunskapsprojekt och det går att göra som upplevelse. Det handlar om att visa för skolor, myndigheter, kommuner och andra. Att satsa på turismnäringen tror jag kommer sen, säger han.

Martin Falkenby
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons