Annons

Tullstorpsån får nytt miljonbidrag

Tullstorpsåns ekonomiska förening får tolv miljoner kronor i bidrag från regeringens satsning på havsmiljön. Det är lejonparten av det bidrag som delas ut i Skåne.
Trelleborg • Publicerad 26 mars 2010
Foto: 
Foto: 
Foto: 

SÖDERSLÄTT. – Det är otroligt trevligt, säger Johnny Carlsson, ledare för "Från källa till mynning", som projektet kring Tullstorpsån kallas.

Sammanlagt har länsstyrelsen delat 18,4 miljoner kronor till 17 lokala vattenvårdsprojekt i Trelleborg. Skåne är det län som fått mest pengar från regeringens satsning på havsmiljöanslag för att dela ut till lokala vattenvårdsprojekt. Och den allra största delen går alltså till Tullstorpsån.

Annons

– Pengarna ska användas till att anlägga våtmarker, restaurera ån, fiskevårdsåtgärder, plantera träd och buskar, göra ån mer slingrande och mycket annat, säger Johnny Carlsson.

Projektet för Tullstorpsån är tidsberäknat till fem år. Under den tiden ska ån ha blivit renare och utsläppen till Östersjön av kväve och fosfor minskat rejält.

– Vad som är roligt är att här är det markägarna längs ån som tagit tag i problemen, säger Johnny Carlsson.

Sammanlagt är det ett 90-tal markägare som deltar i projektet för Tullstorpsån.

För bidraget på tolv miljoner kronor krävs en lika stor insats från projektet.

– Bidraget står för 50 procent av kostnaderna, säger Johnny Carlsson.

Men för våtmarker kan projektet få upp till 90 procent av kostnaderna i bidrag från Jordbruksverket också.

Projektet ska ge ett 50-tal nya våtmarker längs ån. 10 000 nya träd ska planteras är det tänkt.

Tullstorpsån är den längsta ån i Trelleborgs kommun. Den har ett avrinningsområde på 5 740 hektar. Ån är cirka tre mil lång.

2009 var det första året för projektet då bland annat en 1,8 kilometer lång visningssträcka ställdes i ordning.

Martin Strandberg
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons