Annons

Tullfacket kräver en löntagarkonsult

- Detta är en mycket märklig situation med tanke på regeringens satsning på brottsbekämpning, sade Otto von Arnold (kd), ledamot i justitieutskottet, när han tillsammans med sina medhjälpare besökte Trelleborgstullen på fredagsmorgonen. Att stoppa brottsligheten vid gränsen är oerhört viktigt.
Trelleborg • Publicerad 8 februari 2008
Foto: 

Peter Martinsson och Jan Martinsson från facket Tull-Kust presenterade siffror på tullens samhällsnytta (de kostnader till exempel ett kilo amfetamin på gatan för med sig). I Skåne och Blekinge gjordes beslag 2007 med en samhällsnytta på 3 500 kronor per tulltimme (arbetad timme för en tullare). Motsvarande siffror för Stockholm var 850 kronor och för Arlanda 600 kronor.

- Men vårt resultat är halverat, sade Peter Martinsson. I fjor var den samlade samhällsnyttan 750 miljoner kronor mot 1600 miljoner kronor 2006. - Vi har fullt av vakanser, sade Jan Martinsson. Men vi får inte veta hur många. Tullgrupperna har minskats från 10 personer till 7.

Annons

Det lokala tullfacket kommer att gå ut med en namninsamling bland trelleborgarna i nästa vecka för att få stöd för sin fortsatta existens.

- Men vad är målet? undrade Otto von Arnold. Hur har man tänkt?

Vi ska fördubbla samhällsnyttan från 2007 till 2012, svarade Jan Martinsson. Men vi vill ha en lokal analys av arbetsmiljökonsekvenserna. Omorganisationen 2003 skedde öppet. Nu är allt hemligt.

Tullen i Trelleborg står obemannad halva tiden. Det innebär att på söndagsmorgnar när fem färjor kommer in finns inga tullare på plats.

- Något har gått snett, konstaterade Otto von Arnold.

Christer Hansson

0410-545 42

christer. hansson@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons