Annons

Tullen välkomnar förslag om alkotester

Om förslaget att tullare ska få stoppa fulla förare ska genomföras krävs det större personalstyrka. Det säger Bengt Svensson, gruppchef för tullens mobila reseavdelning.
Trelleborg • Publicerad 21 februari 2005

Sedan den tragiska olyckan i höstas då en berusad lastbilschaufför vållade fem personers död har diskussionen om rattfylla debatterats flitigt. Nu har regeringens alkolholutredare föreslagit att tullen ska få rätt att stoppa fulla förare. Bengt Svensson är gruppchef den mobila reseenheten som bland annat kontrollerar bilarna som kommer med färjorna till Trelleborg. Men den nuvarande personalstyrkan skulle inte räcka till för fler arbetsuppfifter. – Det är knappast troligt, vi är redan en kolossalt slimmad organisation. Skulle vi få de utökade befogenheterna måste vi tillföra några tullare, säger han. I Bengt Svenssons mobila grupp ingår i genomsnitt sju eller åtta tulltjänstemän som även har ansvaret för andra delar av Skåne. Den viktigaste funktionen för den mobila gruppen är stoppa narkotikasmuggling. – De resurser vi har idag är så pass viktiga för narkotikabekämpningen. Den får absolut inte bli lidande av det här, poängterar Bengt Svensson. I nuläget har inte tulltjänstemännen inte större möjligheter att ingripa när de märker att en förare är påverkad. De kan inte hålla kvar någon eller genomföra tester. Det enda alternativet är att kontakta polisen och hoppas att föraren stannar kvar. – Har någon varit direkt synbart berusad har vi ringt polisen, säger Bengt Svensson. Biträdande närpolischef Kenneth Abrahamsson bekräftar at I princip tycker han att alkoholutredarens förslag är bra.

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons