Annons

Tullen stoppade svart kokain

När tullen slog till mot gården i Trelleborgs kommun hittades flera kilo svart kokain, vapen och stora mängder explosiva ämnen. Nu sitter en 45-årig man häktad.
Trelleborg • Publicerad 9 september 2014

Det var den 30 juli som tullkriminalens personal gjorde en razzia mot gården. Den 45-årige man som hyr bostaden hade då hämtat ut ett paket med flera kilo så kallat svart kokain, vanligt kokain som är uppblandat med bland annat kol.

– Det görs för att försöka undgå narkotikahundar och de snabbtester vi gör på pulver, säger Petter Norman, operativ chef för tullkriminalens spaningsavdelning i Skåne.

Annons

Trots kolen fastnade narkotikan i en kontroll när det anlände till Göteborg. Mottagare var mannen i Trelleborg. Tullen lät paketet gå fram, under övervakning, och slog sedan till mot mannen som hämtade ut det – så kallad bevisprovokation.

45-åringens advokat Sven-Eric Ohlsson säger till Sydsvenskan att den misstänkte trodde att det var något annat än kokain han hämtade ut.

– Något lagligt naturligtvis, säger advokaten till tidningen.

På gården gjorde tullen även beslag av vapen och en större mängd explosiva varor.

– Utredningen får visa sitt, men vi kan anta att mannens plan var att rensa kokainet från kolet och de andra ämnena, för att sedan sälja det vidare. Det är något som kan göras i hemmiljö, säger Petter Norman.

45-åringen är från Malmö och enligt Sydsvenskan har han flera gånger tidigare figurerat i liknande sammanhang. Bland annat greps han 2006 i sitt dåvarande hem i USA med 32 kilo kokain. Efter att ha vittnat mot övriga inblandade fick han strafflindring och kunde återvända till Sverige efter fyra år i fängelse.

Nu sitter han häktad misstänkt för grov narkotikasmuggling, grovt vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Under sin häktning har mannen inga restriktioner, han kan alltså till exempel läsa tidningar. Åklagare Magnus Ramebäck är därför fåordig om utredningen. Till Sydsvenskan säger han:

– Vi kommer att behöva höra vittnen i många delar av den fortsatta utredningen och jag vill inte att någon i efterhand ska kunna påstå att de läst sig till information i ärendet.

Louise Löfgren
Louise Cronholm Löfgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons