Annons

Tullen om säkerhetsarbetet i Trelleborg – ”Flera som går i pension”

På torsdagsmorgonen bjöd Trelleborgs kommun in till ett seminarium om trygghet och säkerhet. Bland annat pratade representanter från polisen och tullen om deras lokala arbete.
Trelleborg • Publicerad 25 april 2019
Håkan Hansson från Tullverket.
Håkan Hansson från Tullverket.Foto: Sebastian Mårtensson

– Vi har inte den lokala förankringen som till exempel polisen har. Jag skulle kunna sysselsätta dubbelt så många som vi är i dag utan att vara överallt, säger Håkan Hansson, biträdande chef för gränsbevakningen.

Tullverket Malmö jobbar med ett område som innefattar Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronoberg. Den största hamnen i området är Trelleborg.

Annons

– Vi har två grupper stationerade i Trelleborg. Det optimala är att ha tio personer i varje grupp, säger Håkan Hansson.

Men just nu är det manfall för Tullverket i Trelleborg.

– Vi har en åldersövergång, med flera som går i pension. Det blir en liten förskjutning för personalstyrkan i Trelleborg tills vi rekryterat, men det är i gång, säger Håkan Hansson.

Även om Trelleborg har områdets största hamn ligger i dag tullens största fokus på Öresundsbron, där majoriteten av otillåtet gods kommer. Men det finns planer på att utöka verksamheten i Trelleborg.

– I Helsingborg har vi i dag ett koncept vi kallar ”Störa”. Det skulle kunna vara ett effektivt koncept här, säger Håkan Hansson.

Konceptet går ut på att utnyttja de befogenheter som punktskattelagen ger Tullen, och använda sig av de kontroller man gör tillsammans med Polis och kommun av illegala tobaksvaror och alkohol i butiker och föreningar.

– Det är ett effektivt sätt att bryta upp svartklubbar och kulturföreningar som har mycket otillåten tobak och alkohol, säger Håkan Hansson.

Trelleborgs kommuns säkerhetschef Malin Ekblad är positiv till förslaget.

– Vi har redan i dag en viss samverkan med tullen när vi gör kontroller. Att utöka och styra upp det arbetet är bara positivt, säger hon.

Under seminariet berättade hon bland annat om kommunens arbete med projektet ”Trygga Trelleborg.”

– Trygghetsvärdarna delar med sig av den information de tar del av när de patrullerar, främst till polisen som är ansvariga för ”Trygga Trelleborg”. Men även Tullverket får del av informationen, då via polisen, säger Malin Ekblad.

Sebastian MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons