Tullen får sina extra pengar

Finansminister Anders Borg (m) meddelade på onsdagen att Tullverket får 50 miljoner extra till driften i år. Generaltulldirektör Karin Starrin kommenterar med att besparingarna inte behöver bli så kraftfulla som planerat.
Trelleborg • Publicerad 9 april 2008
Tullverket får 50 miljoner extra till driften i år. Bild: Tomas Nyberg
Tullverket får 50 miljoner extra till driften i år. Bild: Tomas NybergFoto: 

De extra 50 miljonerna är nivåhöjande, det vill säga att de ingår i Tullverkets anslag och bildar underlag för kommande års budgetdiskussioner.

- Det är för tidigt att säga hur det kommer att falla ut, säger generaltulldirektör Karin Starrin. Men det är oerhört glädjande och innebär att vi inte behöver ta till så kraftfulla åtgärder.

De åtgärder hon syftar på är det förslag om att säga upp omkring 300 tullare inom brottsbekämpningen, bland annat alla tullare med hemort i Trelleborg.

Hon har för närvarande ingen tidsplan för när besluten ska tas.

- Vi jobbar för fullt på det och kommer att ta beslut så snart det går, säger hon. - Detta borde innebära att Trelleborgstullarna kan känna sig trygga, kommenterar Johnny Johansson, vice ordförande i facket Tull-Kust. Detta borde innebära att avvecklingsförslaget skrotas. Tullverket har nu ett ekonomiskt läge där det inte behövs så drastiska åtgärder.

Hittills har 127 tullare accepterat det pensionserbjudande de fick för ett par månader sedan. Den prognos som gjordes i utredningen med besparingsförslagen var att 90 skulle tacka ja till pensionserbjudandet på mellan 69 och 71 procent av lönen.

- Det innebär också besparingar, påpekar Johnny Johansson.

Karin Starrin vill inte säga vilken betydelse namninsamlingen som gav 17000 namnunderskrifter haft.

- Jag väger samman allt. Jag har gjort en rundresa och samlat intryck, säger hon. Alla synpunkter från medborgarna är betydelsefulla.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.