Annons

Tullen beslagtog 130 kylskåp

En lastbil lastad med 130 begagnade kylskåp och ett par TV-apparater stoppades av Trelleborgstullen under onsdagen. Lastbilen var på väg ut ur Sverige till Rumänien och saknade tillstånd för att föra ut kylskåpen.
Trelleborg • Publicerad 4 juli 2002

Tullen beslagtog därför kylskåpen i väntan på utredning. - De kommer med stor sannolikhet att förstöras efter utredningen, säger Lars Nilsson, chef för Trelleborgstullen. Kylskåpen ska enligt tullens uppgifter vara pålastade i Sverige på en rumänsk lastbil men exportören uppges vara svensk. Denne riskerar nu att åtalas för brott mot den EU-förordning som säger att inget miljöfarligt avfall får exporteras till länder utanför OECD. Enligt Erik Westin vid Naturvårdsverket så sker det ofta försök att smuggla ut uttjänta kylskåp och annat miljöfarligt avfall från Sverige till andra länder, ofta u-länder i Afrika. - Uttjänta kylskåp till exempel kostar pengar att behandla. Därför finns det de som fraktar de till ett annat land där någon testar om de fungerar och sedan monterar isär dem. För detta betalar de kanske bara hälften jämfört med om de tas om hand i Sverige. Någon tjänar alltså pengar på att kringgå reglerna, säger Erik Westin. Problemet för Naturvårdsverket, som ger tillstånd för utförsel av exempelvis miljöfarliga kylskåp, är att avgöra om de är avfall eller kan räknas som en second-handvara. - En tumregel är att om det inte finns någon varudeklaration med tillverkningsår, energiförbrukning och så vidare då är det avfall, säger Erik Westin.

Anna Maria Erling anna.maria.erling@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons