Tullarna går i väntans tider

Att Tullverket får 50 miljoner extra i regeringens tilläggsbudget orsakar inte några glädjeyttringar bland tullarna i Trelleborg. Stämningen är mycket av att vänta och se. Än är inte förhoppningarna stora på att utredningsförslaget ska skrotas.
Trelleborg • Publicerad 10 april 2008
Ingen glädje, bara väntan på definitiva besked präglar tullen i Trelleborg och Bengt larsson, till vänster, och Harry Wicktor.bild: claes nyberg
Ingen glädje, bara väntan på definitiva besked präglar tullen i Trelleborg och Bengt larsson, till vänster, och Harry Wicktor.bild: claes nybergFoto: 

- Vi vet inget, säger Harry Wicktor, klubbordförande för Tull-Kust i Trelleborg. Så vi är försiktiga. Björnen är visserligen skjuten men den ska både flås och skinnet ska säljas.

Enligt det avvecklingsförslag som lades fram av en utredningsgrupp inom Tullverket i slutet av januari ska alla 31 tullarna i Trelleborg sägas upp för att rädda Tullverkets ekonomi. Parallellt gick Tullverket ut med ett erbjudande om pension för dem som nått 61 år. Totalt 127 har ansökt, varav 6 i Trelleborg.

- Det känns som man vill ha bort oss, säger Bengt Larsson. Än så länge har jag inte hört några glädjeyttringar. Om alla 31 tullarna i Trelleborg sägs upp så innebär det att en fjärdedel av tullens brottsbekämpande kapacitet i Skåne försvinner.

På torsdagsförmiddagen hade 300 lastbilar kommit med morgonfärjorna till Trelleborg. Ingen tullare var i tjänst så alla långtradarna körde vidare utan kontroll.

- 300 tullare motsvarar den naturliga avgången på fem år, säger Harry Wicktor. De som går hem nu har tjänstgjort minst 30 år vardera inom Tullverket. Det är mycket erfarenhet som försvinner. Själv passerade Harry Wicktor 45 år i jobbet den 1 april i år.

- Vi är inte alltför optimistiska, säger Harry Wicktor.

Generaltulldirektören Karin Starrin angav inte någon tidplan för de kommande i besluten i gårdagens TA utan sade bara att besluten ska tas så snart som möjligt.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.