Tuffa miljökrav på Bona Kemi

Miljönämnden i Trelleborg vill att Bona kemi bygger sin nya fabrik i Trelleborg så att risken för olyckor minimeras. Det innebär bland annat att produktionen av vattenbaserade produkter separeras från andra produkter.
Trelleborg • Publicerad 11 februari 2003

Det framgår av yttrandet till miljödomstolen som antogs på miljönämndens senaste sammanträde. Sten Björk (s) är ordförande i miljönämnden och förklarar bakgrunden till nämndens krav. - De vattenbaserade produkterna innehåller ämnen som kan ge upphov till farlig rök om de fattar eld, men det krävs hög värme för att de ska brinna. Andra ämnena som Bona kemi ska använda i produktionen är brandfarliga, men ger inte upphov till farlig rök. Om de två produktionslinjerna skiljs åt elimineras risken för en stor olycka vid fabriken, säger han. I övrigt tar miljönämnden upp bland annat fabrikens planerade utsläpp till vatten. Nämnden pekar på att reningsverket i Trelleborg bara tar emot vatten som motsvarar kvalitén på det som kommer från hushållsavlopp. Nämnden vill också att kylvattnet, som håller 24 grader, ska kylas av innan det släpps ut i Ståstorpsån. Förslagsvis genom att användas till exempel för uppvärmning. När det gäller utsläppen till luft menar miljönämnden att lukt från fabriken inte ska accepteras.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.