Annons

Tuffa besparingar väntar under 2010

2010 kommer de kommunala nämnderna att tvingas skära ned sina budgetar med 16,5 miljoner. Något som kommer att påverka hela kommunen.
Trelleborg • Publicerad 25 maj 2009

Bland annat genom mindre skolpersonal och färre tjänstemän. Det står klart efter att budgeten för 2010 presenterats.

Det är framför allt genom minskade investeringar som kommunen hoppas kunna spara pengar. Under 2009 genomför skolnämnden investeringar till ett värde av cirka 7,7 miljoner kronor. 2010 minskas den summan till 4,3 miljoner.

Annons

Till det kommer minskade budgetramar med 1 procent för alla kommunala nämnder. För skolnämndens del innebär det en nedskärning med cirka 5,7 miljoner. Men exakt hur antalet lärartjänster i den kommunala grundskolan kommer att påverkas är inte klart.

– Det kan handla om att man inte ersätter naturliga pensionsavgångar eller längre vikariat. Andra alternativ är att skära i kostnader som rör materiel och lokaler. Alla måste göra sitt yttersta för att vi ska klara den här situationen, säger kommunalråd Ulf Bingsgård (M).

Trelleborgs kommun planerar också att genomföra besparingar på tjänstemannasidan.

I nuläget har varje förvaltning sina egna ekonomer. De tjänsterna ska nu istället samlas under en central ekonomiavdelning. Det samma gäller för kommunal administration och IT-verksamhet.

– Vi ska förhandla med facket i vanlig ordning men här går att spara in personal. Fast i nuläget kan jag inte säga hur många personer det handlar om, säger Ulf Bingsgård.

Besparingsåtgärderna har tagits fram av kommundirektör Rutger Persson och den borgerliga alliansen. De avgörande besluten fattas av kommunfullmäktige. Catherine Persson, socialdemokratiskt oppositionsråd, menar att besparingarna är nödvändiga men att staten borde gå in och ta ett större ansvar.

– Lågkonjunkturen är extrem och besparingar kommer främst att drabba de svagaste. Till exempel elever som behöver specialundervisning i skolan. Regeringen borde kompensera med högre statsbidrag, nu låter man kommunerna ta smällen, säger hon.

Martin Stranberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons