Annons

Tsunamioffer erbjuds gruppsamtal

Två månader efter tsunamikatastrofen går krishanteringen in i ett nytt skede. I både Trelleborg och Vellinge planeras nu samtalsgrupper för de drabbade.
Trelleborg • Publicerad 26 februari 2005
Lena Hultén känner att Trelleborgs krishanteringsgrupp fungerat, men kunde varit större. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

I Vellinge, där man ännu saknar tre av de fem kommunmedborgare som befaras ha omkommit, erbjuder man tillsammans med Röda korset dem som varit i katastrofområdet men inte själv mist någon närstående att delta i "självhjälpsgrupper". Ett informationsmöte hålls på Kyrkans hus i Höllviken, klockan 19 den 7 mars.

– Tanken är att de som önskar träffas med en "igångsättare" från Röda korset, som hjälper gruppen att prata om sina upplevelser, berättar Vensel Roskvist, Vellinges Individ- och familjeomsorgschef.

Annons

– Efter Estoniakatastrofen har man erfarenhet av att självhjälpsgrupper har läkande effekt. Långt ifrån alla har ett behov av sådant, men för en del är det precis vad de behöver. Det räcker inte alltid med det egna nätverket, utan man vill kanske prata med andra som har samma erfarenheter.

Deltagandet blir gratis, och kommunen ställer lokaler till förfogande för mötena.

Enligt Vensel Roskvist har kommunen fått oerhört positiv respons på de arbetsinsatser man gjort från den krishanterande "Posom"-gruppen (Psykiskt och socialt omhändertagande).

– Beröm, det får man annars aldrig när man är kommunalanställd! Folk hör bara av sig när det inte fungerar, konstaterar Vensel Roskvist. Trelleborg drabbades relativt lindrigt. Även om ett 40-tal personer kom hem från katastrofområdet med obehagliga upplevelser i bagaget så blev åtminstone ingen kvar där borta.

Lena Hultén på individ- och familjeomsorgen är kommunens samordnare för Trelleborgs Posom-grupp. Hon tycker att skolorna förberedde sig bra för att ta emot de barn som varit i katastrofområdet, och att gruppen, med representanter för kommunen, räddningstjänsten, kyrkan och sjukvården fungerat bra. – Det är fantastiskt att se vilket engagemang och vilken vilja att hjälpa till som det här fött, även bland privatpersoner, säger hon.

– Vad vi möjligen måste ändra på, med tanke på de erfarenheter vi gjort, är att ska man ha beredskap för en längre period av intensivinsatser så behövs nästan en dubbel uppsättning Posom-medlemmar.

Det blir för tröttande för en liten grupp att ta hand om alla uppgifter, anser Lena Hultén. Modellen vore därför en parallellgrupp, som kunde lösa av den första.

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

TRELLEBORG /VELLINGE
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons