Annons

Trygghetsvärdarna: ”Att jobba med ungdomar ger så mycket tillbaka”

Sex trygghetsvärdar anställdes av kommunen i juni med uppdraget att göra Trelleborg lugnare. Efter en stökig tid på Gasverket var behovet av trygghet stort. Efter snart fem månader i tjänst märker de att jobbet har gett stor effekt.
Trelleborg • Publicerad 20 november 2018 • Uppdaterad 7 juni 2019
Jobbet som trygghetsvärdar är givande, anser Anders Hansson, Daniel Ekberg och Mohammed Hammad.
Jobbet som trygghetsvärdar är givande, anser Anders Hansson, Daniel Ekberg och Mohammed Hammad.Foto: Tomas Nyberg

Under vintern och våren tidigare i år var det stökigt runt Gasverket, Övre och i parken. Även inne på biblioteket blev det oroligt när ungdomar var högljudda. Som en konsekvens av oroligheterna anställdes sex trygghetsvärdar. De jobbar i skift, vilket innebär att det alltid finns tre värdar tillgängliga inne i Trelleborg eller i byarna. När TA träffar tre av dem har de nyss gått på sitt skift och hunnit med en runda. Det är många timmar kvar av arbetsdagen, de jobbar fram till klockan två på nätterna.

– Det som är roligt med jobbet är att man aldrig vet vad som ska hända, säger Daniel Ekberg.

Annons

Innan han fick anställning som trygghetsvärd jobbade han på Gasverket som vikarie. Han upplevde att det blev mer oroligt under en tid, men kan inte uttala sig om vad det var som hände då.

– Ett problem är ju att ungdomar inte har någonstans att ta vägen när de väl har uppnått den ålder då de är för gamla för Gasverket. Då blir det att de hänger på Övre och i Stadsparken, säger han.

Under de snart fem månaderna trygghetsvärdarna varit i tjänst har de märkt en stor skillnad. Arbetet har gett effekt.

Är det stökigt eller lugnt i Trelleborg i dag?

– Det är väldigt olika. Det är väl rätt lugnt. Men så kan det bli stökigt vid lönehelgerna, precis som i andra städer, säger Anders Hansson.

Han har jobbat som kock och inom kriminalvården innan han sökte jobbet som trygghetsvärd. Han berättar att under sommaren hade de fullt upp. Värmen gjorde att ungdomar gärna stannade utomhus sent. De åkte runt till Dalabadet och andra badplatser.

– Det är fina ungdomar som vi möter. Det ger så mycket att jobba med unga. Men de behöver en samlingsplats, säger Anders Hansson.

Har ni stött på droger under era arbetspass?

– Det har hänt att ungdomarna har varit påverkade, ja. Vi har en anmälningsskyldighet i så fall, säger Daniel Ekberg.

Trygghetsvärdarna märker hur jobbet blir lättare när de unga lär känna dem.

Annons

– Vi är ju ute hela tiden, sju dar i veckan, säger Anders Hansson.

– Det som är roligt är att det är så varierande arbete. Ingen dag är den andra lik och arbetsuppgifterna är inte samma, säger Mohammed Hammad.

Värdarna har fått mycket positiv respons från många håll, både från kommunen och polisen. Att deras anställningar är permanenta ser de som ett kvitto på att kommunen vill satsa på tryggheten i Trelleborg långsiktigt.

Ni tycker inte att ni gör jobbet som polisen borde göra istället?

– Nej, det tycker inte jag. Våra uppgifter skiljer sig åt. Vi är en kommunal resurs och verkar annorlunda än polisen. Vi jobbar förebyggande och med medborgardialog. Sen försöker vi också ingripa om brott har begåtts, för att bidra till att de snabbare kan lösas, säger Daniel Ekberg.

Sofia BergströmSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons