Annons

Trygghetslarm stängdes av efter räkningsmiss

En 88-årig kvinna fick elen avstängd vilket gjorde att hennes trygghetslarm inte längre fungerade. Helt korrekt, menar Trelleborgs kommun som sköter kontakten med kunderna. Inte rimligt, anser elbolaget Tefabs vd Johan Sigvardsson.
Trelleborg • Publicerad 15 maj 2014
Trygghetslarmet slutade fungera när elen stängdes av.
Trygghetslarmet slutade fungera när elen stängdes av.Foto: 

Den 88-åriga damen trodde att ett elavbrott drabbat området. När hennes dotter kom hem till henne upptäcktes att elen hade stängts av. Räkningar på några tusen var obetalda.

- Min mor är gammal och ganska glömsk. Jag försöker hålla koll på hennes räkningar så gott det går, säger dottern Birgitta Lindwall.

Annons

Att elen stängdes av innebar att hushållets trygghetslarm inte längre fungerade. Birgitta Lindwall berättar att hennes mamma ofta åker ambulans till sjukhuset och är beroende av att kunna kalla på hjälp:

- Hon har kol, kan få svårt att andas och har även problem med hjärtat. Det är viktigt att hennes larm fungerar.

Enligt ellagen är det tillåtet att stänga av en kund som inte betalat, efter att påminnelser och delgivning om detta har skett.

- Det är en lång kedja innan elen stängs av. Kunderna vet om att de inte har betalat sina räkningar, säger Agneta Sjölund, ekonomichef på Trelleborgs kommun som sköter om räkningarna åt det kommunala elbolaget Tefab.

I detta fall har den äldre kvinnan inget minne av att delgivning har skett. Dottern tror dock att det kan vara möjligt ändå, hennes mamma kanske inte kommer ihåg det.

Det finns undantag i ellagen. Konsumenternas energimarknadsbyrå skriver : ”Om en avstängning av el riskerar leda till en ej obetydlig personskada eller en omfattande sakskada får överföringen inte avbrytas.”

Elbolaget Tefabs vd Johan Sigvardsson tycker att trygghetslarm är nog skäl för att inte stänga av elen även om man inte betalat räkningarna.

- Nej, det låter inte rimligt att stänga av elen i detta fall. Men vi har lagt ut skötseln för detta på Trelleborgs kommun och de brukar inte göra misstag, säger han.

Agneta Sjölund menar däremot att trygghetslarm inte är skäl nog för att göra undantag från att stänga av elen.

- Ett trygghetslarm är ingen livsuppehållande åtgärd. Det är bara dem man inte får stänga av, säger hon.

Annons

Enligt henne kan en läkare skriva ett intyg om att elen inte får stängas av. Men annars finns inga skäl att göra undantag.

- Socialförvaltningen blir alltid underrättad när elen stängs av. I detta fall vet jag att man satte in extra tillsyn, säger Agneta Sjölund.

Enligt dottern Birgitta Lindwall var det hon som kontaktade socialtjänsten, eftersom hennes mamma har hemtjänst, och hon som bad om extra tillsyn. Detta gjorde hon samma dag som elen försvann.

- Dom visste inget när jag ringde, säger hon.

Elen var totalt avstängd i ett dygn innan skulden var betald, totalt kostade det 4 000 kronor. Birgitta Lindwall kommer att anmäla Trelleborgs kommun både till JO och till Allmänna reklamationsnämnden.

Fanny Nyberg
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons