Annons

Tryckt stämning på Östra Grevie

I den gamla gymnastiksalen, passande omdöpt till Louvren, hänger 38 tyger. Textileleverna på Östra Grevies folkhögskola har gjort dem, i en hyllning till konstnären Sonia Delaunay.
Trelleborg • Publicerad 22 november 2007
38 tyger fyller Östra Grevie folkhögskolas gymnastiksal. Textileleverna har låtit sig inspireras och resultatet kan ses fram till nästa onsdag, då utställningen flyttar till Malmö. BILD: TOMAS NYBERG
38 tyger fyller Östra Grevie folkhögskolas gymnastiksal. Textileleverna har låtit sig inspireras och resultatet kan ses fram till nästa onsdag, då utställningen flyttar till Malmö. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

– Det är avancerade grejer. Jag är jättenöjd med mina elever, tygerna är oerhört fina och skickligt utförda, säger läraren Josabet Werkmäster stolt.

Sonia Delaunays konst är viktig för eleverna. De fick i uppdrag att göra två tyger var, ett hyllningstyg och ett inspirationstyg. Därför heter utställningen Hommage á Sonia Delaunay.

Annons

– Hyllningstyget var svårast att göra. Det är alltid mer förarbete än vad man tror, Sonias Delaunays konst är så mycket färg och form, säger Anna Jonsson, elev vid skolan.

Stilen kallas orphism och brukar betecknas som en utveckling av kubismen.

– Sonia Delaunay är jättebetydelsefull inom konsten. Hon rörde sig inom alla genrer med flera olika sätt att uttrycka sig och var radikal för sin tid, förklarar kamraten Jenny Andersen.

De vill båda bli textilkonstnärer men ser också en framtid i industrin. Många elever på Östra Grevies textilutbildning gör mönster till inredning för bilar eller tåg.

Just nu pågår en utställning om Sonia Delaunay på Skissernas museum i Lund. Det är textilelevernas förhoppning att få visa sina tyger där så småningom men först bär det av till Malmö stadsbibliotek där tygerna ska hänga i två månader. Fram till nästa onsdag kan man se tygerna på skolan i Östra Grevie innan de plockas ned.

David Ekberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons