Annons

Tryckt stämning på lotten

Sommarfriden kom av sig. Två nedbrunna kolonistugor och en rad inbrott har påverkat stämningen på koloniområdet.
Trelleborg • Publicerad 22 juli 2011
"När jag läste om branden på internet väntade jag mig det värsta. Efteråt samlades alla vi grannar runt om. Det känns inte bra alls", säger Ann-Christin Jönsson. Hon och maken Kurt Jönsson tittar till stugan lite extra efter förra veckans bränder och stölder.
"När jag läste om branden på internet väntade jag mig det värsta. Efteråt samlades alla vi grannar runt om. Det känns inte bra alls", säger Ann-Christin Jönsson. Hon och maken Kurt Jönsson tittar till stugan lite extra efter förra veckans bränder och stölder.Foto: Claes Nyberg
Foto: Claes Nyberg
"Det är inte första gången det händer sådant här. Under förra perioden såg jag till att försäkra mig", säger Bengt-Arne Olofsson.
"Det är inte första gången det händer sådant här. Under förra perioden såg jag till att försäkra mig", säger Bengt-Arne Olofsson.Foto: Claes Nyberg

– Det är inte roligt att cykla hit längre.

Det säger Ann-Christin Jönsson. Hennes kolonilott ligger ett par hus från en av de stugor som brann ner på området Sommarfrid förra veckan. Själv har hon och maken klarat sig från inbrott, den här sommaren.

Annons

– Vi tänker lite sådär, ska vi göra oss av med den? Folk kanske tycker att en kolonilott, det är väl ingenting. Men de vet inte, säger hon.

– Många som vistas här har detta som sitt enda nöje, de är här varje dag. De som gör inbrott och eldar förstår inte vad de ställer till med, säger maken Kurt Jönsson.

Efter den senaste tidens oroligheter på området har de plockat in lösa föremål som står utanför stugan, ett försök att undvika att få fönsterrutorna sönderslagna. De cyklar också hit lite oftare än vanligt, tar en tur runt området, bara för att kolla så att allt är okej.

– Det pratas mycket grannar emellan och de flesta har försäkrat sig efter det här, säger Ann-Christin Jönsson.

Bengt-Arne Olofsson sitter med i koloniföreningens styrelse och har själv två lotter. Han berättar att många är upprörda och vänder sig till styrelsen. Tillsammans med styrelsens ordförande Bo Olofsson har han planerat för ett informationsmöte i augusti.

– Vi vill informera medlemmarna och hoppas på att få dit polis, räddningstjänst och försäkringsbolag. Inget är klart än, men vi jobbar på det, säger Bo Olofsson.

Några kolonilotter längre bort rensar Gudrun Holmkvist ogräs. Hon tycker att den senaste tidens händelser är både trista och obehagliga. Är hon ensam vid lotten på kvällarna känner hon sig lite olustig.

– Jag tycker att kommunen borde sätta upp lampor, vi betalar arrende och sköter marken åt dem. Men vad får vi för det, säger hon.

Johan Andersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons