Annons
Lågtryck utomhus ger högtryck på resebyrån. Men det är inte alls säkert att du lyckas hitta en billig restresa. Tvärtom kan den dåliga sommaren göra att resorna behåller sitt ordinarie pris.
Trelleborg • Publicerad 3 augusti 2011

Redan i januari började trelleborgarna att boka in sommarens solresor. En reaktion på den kalla vintern, gissade researrangörerna då. När sommaren hittills har bestått av fler lågtryck än högtryck är önskan om att resa till värmen ännu mer utbredd.

– Under juli månad har försäljningen gått upp oerhört, säger Lars-Åke Pugner som driver Pugners resebyrå.

Annons

Han ser två typer av resenärer, dels de som desperat vill komma till solen nu direkt, dels de som hoppas kunna resa bort i höst eller vinter. Båda typerna drivs av vädret, tror han.

– I maj och juni var ju vädret ändå relativt bra och då fanns fortfarande hoppet om en fin sommar. Men under juli, när det var sämre väder, har vi sålt dubbelt så mycket som vi gjorde under maj och juni tillsammans.

De resenärer som är på jakt efter en sista minuten-resa har inte så stora krav. Majoriteten vill till solen och värmen vid Medelhavet, vilket land spelar inte så stor roll.

– Det är klart att de gärna vill ha en så billig resa som möjligt, men det är svårt att hitta det nu på grund av det svenska vädret, säger Lars-Åke Pugner.

Vad priset landar på skiftar från avgång till avgång. Prissänkningen kan bli allt ifrån 1000 kronor till inget alls. Flest sista minuten-resor finns det, just nu, till Turkiet och Grekland.

Lars-Åke Pugner tror att trycket på restresorna kommer att minska om vädret blir bättre i augusti. Däremot kommer många fortsätta att boka resor till i höst.

– Många har ju redan börjat jobba igen och vill ändå till solen.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons