Annons

Truls, 11, cyklade genom hela Sverige

År 1985 cyklade Tobias Appelgren, då 11 år, med sin pappa Kjell Olofsson, från Riksgränsen i norr, till Smygehamn i söder. 35 år senare upprepar han resan och tar med sin elvaårige son, Truls Appelgren på äventyret. "Det bästa har varit att få cykla så mycket”, säger Truls Appelgren.
Smygehamn • Publicerad 15 juli 2019 • Uppdaterad 17 juli 2019
Truls och Tobias Appelgren cyklar från riksgränsen till Smygehuk.
Truls och Tobias Appelgren cyklar från riksgränsen till Smygehuk.Foto: Melina Solcà

Det är en stor dag för Truls Appelgren, 11, som efter 214 mil snart har kommit fram till resans slutmål, Smygehuk. I 24 dagar har han och pappa Tobias Appelgren cyklat genom hela Sverige.

Idén kom när farföräldrarna skickade ett tidningsurklipp från Aftonbladet på en artikel där Tobias Appelgren och hans pappa Kjell Olofsson var med när de, 35 år tidigare, cyklade från riksgränsen till Smygehuk.

Annons

– Jag har alltid tänkt att om någon av mina barn skulle vilja göra det här, så vill jag jättegärna göra det igen eftersom det var så himla härligt när jag gjorde det med min pappa, säger Tobias Appelgren.

De har cyklat genom hela Sverige.
De har cyklat genom hela Sverige.Foto: Melina Solcà

Truls Appelgren tränar mountainbike och tycker mycket om att cykla. För honom var det självklart att följa med på pappas äventyr.

– Det allra roligaste på hela resan var att få cykla. Men jobbigast var vägarna genom Småland, de var så backiga, säger Truls Appelgren.

Inte en enda gång har de bråkat. Och även om de tidigare haft en bra relation, har den bara blivit bättre.

– Vi har kommit varandra närmare på ett annat sätt, säger Tobias Appelgren.

För att genomföra resan krävdes inte mycket planering för Truls och Tobias Appelgren eftersom Tobias Appelgren redan gjort en liknande sådan med sin far på 1980-talet. Med sig hade de endast cyklar, packning, tält och karta.

– Det behövdes inte så mycket planering. Vi bokade tågresan upp till riksgränsen ganska tidigt. Och Truls fick en ny cykel i julklapp. Under resan har vi använt Google maps och en liten kartbok. Men den upptäckte vi var jättegammal för i den stod det att vissa vägar skulle bli klara först 2004, det är ju jättelänge sedan, säger Tobias Appelgren.

Trots att Truls och Tobias Appelgren knappt har tränat inför resan, har det inte varit så fysiskt ansträngande att cykla de 214 milen.

– Vi har ju tränat längs vägen, säger Tobias Appelgren.

För den som vill ge sig ut på en liknande resa har Truls och Tobias Appelgren några tips. Men framförallt måste man verkligen ha viljan.

Annons

– Gå upp tidigt på morgonen, säger Truls Appelgren.

– Och det är viktigt att man äter mycket mat. Men sedan skulle jag hålla mig borta från de mest trafikerade vägarna också, tillägger Tobias Appelgren.

Nu väntar en cirka två timmars cykelfärd mot Smygehuk. Sedan är de i hamn med sitt äventyr. Och även om resan till största del har varit härlig, med undantag för två punkteringar och lite motvind, är det några saker som de ser framemot när de äntligen är framme.

– Jag längtar efter riktigt god mat, kanske grillat, säger Truls Appelgren.

– Ja i bland på kvällarna när vi cyklat förbi något hus och det luktat grillat, då har vi blivit väldigt hungriga. Men vi har också fått höra att det fötts kattungar hemma hos oss, så dem längtar vi också efter att få träffa, tillägger Tobias Appelgren.

Tidningsurklipp från Aftonbladet -85.
Tidningsurklipp från Aftonbladet -85.
Melina SolcàSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons