Annons

Trubbig lag slår olika

Polisen tar betalt när de bevakar arrangemang som är vinstdrivande. Men hur lagen ska tolkas är fortfarande oklart. – Vi är inte riktigt bekväma med den, säger Mats Hammar från Trelleborgspolisen.
Trelleborg • Publicerad 2 augusti 2011

TRELLEBORG. Vad som får faktureras samt vilka som ska faktureras är enligt Mats Hammar inte helt klargjort i lagstiftningen.

– Personligen tycker jag att det är väldigt märkligt. Vissa måste betala väldigt mycket, andra väldigt lite.

Annons

Bakgrunden är att ideella skattebefriade föreningar är undantagna reglerna. Det innebär att till exempel Näset open air festival som arrangeras av en ekonomisk förening kan behöva betala 50 000 kronor för polisbevakning medan Trelleborgs FF som söker sina tillstånd genom en ideell förning inte behöver betala någonting alls när de spelar match.

– Det är viktigt att det blir rättvist. Det borde vara verksamheten i sig som är premissen, säger Mats Hammar.

Även Skånepolisens jurist Alexander Lundén ser vissa problem med lagstiftningen.

– Lagen är trubbigt formulerad. Ideella föreningar är undantagna reglerna. Men sen kan man såklart fråga sig om vissa föreningar verkligen är ideella föreningar.

Ett annat problem som uppstått är vad som får faktureras. Enligt ordningslagen är polisen skyldig att ta betalt för sina insatser vid olika arrangemang. Men vad "vid" betyder är oklart.

– Innebär "vid" att man slåss på stan i samband med ett arrangemang eller att man gör det i anslutning till det?, frågar sig Mats Hammar.

Alexander Lundén håller med om att begreppet är vagt.

– Vi kommer att göra en utvärdering i höst och jämföra om begreppet har tolkats på samma sätt i hela regionen.

Jan Olof Wallenius som driver Falsterbo horse show och som kan bli den första i Trelleborgstrakten att behöva betala den nya avgiften är kritisk till lagstiftningen.

– Den är alldeles för godtycklig. Nästa år kommer vi att ansöka om tillstånd genom vår ideella förening Falsterbo Ryttarförening. Då får vi se vad de anser, säger han.

Ossian Sandin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons