Trubaduren roade "po skånska"

Ett sextiotal personer, varav två stockholmare, bänkade sig i Köpmansmagasinet i går för att få en lektion i riktig skånsk underhållning och vistradition av trubaduren Leif Carlsson.
Trelleborg • Publicerad 22 juli 2005

– Ei harr nårra stockhålmare? Jasså, två? Ja, ni e välkomna ni åsse! säger Leif Carlsson med ett stort avväpnande leende och öppnar kvällens visafton med Ja e en liten gåsapåg från Skåne.

Publiken är genast med på noterna och trallar försiktigt med i den för skåningar så välkända rerefrängen.

– Ni sjungor dö grannt! berömmer Leif Carlsson.

Den rutinerade musikern har en stor sångskatt att ösa ur. Publiken guidas genom olika skånska pärlor, Leif Carlssons egna låtar från senaste skivan och dråpliga historier och dikter på bygdemål.

– De kröb en flua i Pittors stua...

De musikaliska influenserna är många. Blues, jazz och visa avlöser varandra, men inte en rad engelska eller rikssvenska hörs under kvällens lopp.

– Jag växte visserligen upp när rocken kom och blev stor, och alla började sjunga på engelska, m en jag har allltid varit intresserad av bygdemål. Därför valde jag att sjunga enbart på skånska, säger Leif Carlsson. Många sydskåningar har säkert stött på honom under viskvällarna på Månstorps gavlar som han arrangerar, eller tillsammans med andra namnkunniga skånska musiker som BG Sahlin, Pontus Snibb, Ulf Rådelius och Lars Holm. Valet att sjunga på skånska har kanske inte lett till några världsturnéer, men ett par turer över sundet blir det då och då.

– De förstår kanske inte allt man säger men vi får bra respons. Och ibland får man glida lite på danska då brukar det går bra, ler Leif Carlsson.

Den som vill finslipa sin skånska ytterligare får ännu en chans den 15 augusti. Då står Leif Carlsson på scen i Stadsparken tillsammans med Trelleborgs musikkår.

Louise Voll Ercolino

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.