Annons

Tröstlös stämning på Panget

I måndags skickade kommunfullmäktige tillbaka byggnadsplanerna för Klagstorps skola till kommunstyrelsen, och bygget skjuts åter igen upp. Detta påverkar främst förskolan Panget och Södra Åbys förskola som är i stort behov av nya lokaler.
Trelleborg • Publicerad 23 december 2012
Hal och brant. När det är dags att gå ut och leka på gården, får personalen bära alla barnen upp och ner för den branta trappan.
Hal och brant. När det är dags att gå ut och leka på gården, får personalen bära alla barnen upp och ner för den branta trappan.Foto: Claes Nyberg
Utdömt kök. Ulrika Olofsson och Åsa Nordborg i köket på Panget. "Det är svårt att förbereda mat och fika till 20 barn i ett så litet och dåligt kök", säger de.
Utdömt kök. Ulrika Olofsson och Åsa Nordborg i köket på Panget. "Det är svårt att förbereda mat och fika till 20 barn i ett så litet och dåligt kök", säger de.Foto: Claes Nyberg

Besvikelsen är stor i Klagstorp. Både personal och föräldrar har sett fram emot nya bättre lokaler. Som det ser ut nu är det svårt att bedriva en bra verksamhet, menar personalen.

- Vi har väntat länge på detta och verkligen sett fram emot en flytt. Det känns som de bara drar undan benen på oss. Våra lokaler är inte ändamålsenliga, vi kan inte bedriva en säker verksamhet här. Just nu känns det tröstlöst, säger Ulrika Olofsson, förskollärare på Panget.

Annons

Bristerna i lokalerna är många. Ulrika Olofsson och hennes kollega Åsa Nordborg visar runt och pekar ut problemen. Mellan lekrum och matrum finns en trappa som är svår för de minsta barnen att ta sig an – "men de lär sig efter ett tag", köket är utdömt, personalens toalett ligger i anslutning till matförrådet och personalrummet används också som arbetsrum.

- Bland det värsta är kanske trappan ut till gården. Där måste vi bära alla 20 barn ner och upp, och när trappan är hal är det inte lätt. Hela tiden måste vi tänka på säkerheten, säger Ulrika Olofsson.

Åsa Sjöholm som kommer för att hämta sina barn, Elias och Erik, förstår personalens frustration.

- Alla har förväntat sig att det ska bli av, så det är naturligtvis jättetråkigt. Personalen har det tufft som måste bära runt på alla barnen, säger hon.

Magdalena Mononen har också barn på Panget och är mycket upprörd över beslutet.

- Det är respektlöst mot personalen och så dåligt skött allting. Jag gick själv på fritids i samma slitna lokaler – det ser likadant ut nu, säger hon.

Beslutet i kommunfullmäktige har personalen på Panget fått läsa om i TA. Information från högre instans har uteblivit. Likadant var det för Helena Kindh, rektor på Klagstorps skola.

- Det är via tidningen vi fått informationen och personalen visste innan jag visste. Det är en stor besvikelse för oss att det blir uppskjutet. Jag kommer förstå om personalen inte orkar längre för det är väldigt tungarbetat. Men jag måste säga att dem är helt fantastiska, säger hon.

Martin Falkenby
Lina Campbell
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons