Annons

Tromb vid Minnesberg

En tromb syntes öster om Minnesberg på tisdagseftermiddagen.
– Jag trodde inte mina ögon, säger Thomas Sivhed, som fångade tromben på bild.
Trelleborg • Publicerad 1 augusti 2012
Foto: 

Först såg Thomas Sivhed tromben när han stannade vid järnvägsövergången i Svedala. Men när sikten framför skymdes av en husbil, hann tromben försvinnen ur hans sikte. När han kort därefter kom körandes öster om Minnesberg, fick han syn på tromben igen och lyckades fånga den på bild.

- Det var för första gången som jag tog en bild med mobiltelefonen, så när jag senare träffade barnbarnen sa jag till dem att jag nog hade tagit en bild, säger Thomas Sivhed.

Annons

Med flinka fingrar fick barnbarnen fram bilden, som han sedan skickade in till TA.

- Tromber är inget som SMHI kan registrera, då de är små lokala fenomen. Men vi får ofta in rapporter från allmänheten när tromber har synts, säger Linnea Rehn, meteorolg på SMHI.

Tromber förekommer framförallt på sommaren och bildas i samband med åskväder. Några gånger per år brukar SMHI få in rapporter om att tromber synts i landet. I regel orsakar de ingen större skada men de kan vara kraftiga och då orsaka skador, till exempel träd som dras upp ur marken eller tak som lossnar.

Sanna Wahanta
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons