Trollfest i Trelleborg

Det är mörkt och nedsläckt och råder en lugn stämning. Alla pratar tyst, nästan viskande. För en dag har avdelningen Maria på Ajeldingerska villan gjorts om till Trolleborg och barnen förvandlats till små troll med rufsiga frisyrer, svansar och fräknar.
Trelleborg • Publicerad 28 februari 2002
BILD: TOMAS NYBERG
BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

BILD: TOMAS NYBERG Och är det trollfest, ja då måste man ju gå på skattjakt och leka trollekar. En och en får de små trollen lägga sig i mitten av ringen och låtsas sova medan de andra gömmer en skatt bakom ryggen. Sedan vaknar trollet i mitten och frågar efter sin skatt. Belöningen är en stor blänkande guldpeng. - Sådana grupplekar är viktigt för samhörigheten mellan barnen, berättar förskollärare Sabrina Nilsson som för dagen har blivit trollfröken. Även maten som serveras under dagen är speciell för att passa troll. - Till frukost fick alla röda trollscones och vi har ätit glass med händerna, säger Sabrina. Men att glass med händerna gjorde åtminstone några av barnen lite betänksamma. - De tittade lite skeptiskt på mig när jag började ta glass med fingrarna och en flicka frågade om trollen åtminstone inte har några pinnar att äta med, berättar Sabrina och betonar att det är viktigt att locka fram barnens fantasi. Treårige Albin och kompisen Adam har under den senaste tiden lärt sig massor om troll och andra som bor i skogen. - De vanliga trollen är inte farliga, förklarar Albin.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.