Annons

Trögt att få in kvinnor i Lions

Lions i Höllviken har nu fått två kvinnor bland sina medlemmar. Förra året fick Lions i Trelleborg in den första kvinnan i sällskapet.
Trelleborg • Publicerad 13 februari 2004

Redan för 17 år sedan öppnades Lions officiellt för kvinnor men sedan dess har tiden stått stilla. Få kvinnor blir medlemmar. Bengt Lundh på Lions i Höllviken tror sig veta orsaken. - Det finns många konservativa medlemmar. Tidigare har det inte varit möjligt att få in en kvinna i sällskapet. Han medger också att mycket av motståndet fortfarande lever kvar. - Det kan bli problem när de kommer in i ett sällskap som alltid bestått av män, säger han utan att närmare gå i på vad problemen kan vara. De två nya medlemmarna tog själva kontakt med klubben efter en allsångskväll i juli förra året. Lions i Höllviken har sedan bildandet 1967 haft en "homogen manlig medlemsstruktur", enligt Bengt Lundh. Trots att han tycker det finns problem menar han att det nu finns anledning att dra till sig medlemmar från det motsatta könet. - De kan komma med positiva synpunkter som ingen av oss tänkt på tidigare. Bengt Lundh tror att det kan behövas ett nytänkande i klubben, speciellt i de insamlingar och aktiviteter som man arbetar med. - Ett exempel skulle vara att anordna mannekänguppvisningar som man tar inträde för. Det gör inte män precis. Han menar att klubben nu är öppen för alla. - Varje normalt fungerande vuxen människa kan bli medlem. Lionsklubbarna i Skanör-Falsterbo och Trelleborg gick båda över till mixade sällskap när de tog in två kvinnor 2002 respektive 2003. - Vi är en öppen klubb, även för kvinnor, det står i våra stadgar. Men det är upp till varje klubb att bestämma sig i frågan, säger Tom Trelling på Lions i Trelleborg. Han tycker att man legat i gamla spår för länge och att kvinnor kan bidra med mycket eftersom de har andra erfarenheter än män, exempelvis från arbetslivet. Lions har länge brottats med ett sjunkande medlemsantal. Att ta in kvinnor i verksamheten kan vara ett sätt att vända trenden tror distriktsordföranden i Skåne, Kjell-Åke Nilsson. Han menar att det funnits mycket motstånd mot kvinnor som medlemmar sedan de fick komma med 1987, men att det har vänt. - Det har stått stilla i flera år men nu har den internationella presidenten gått ut och sagt att man ska arbeta för att ta med kvinnor. Av 56 klubbar i Skåne är nu 15 mixade enligt Kjell-Åke Nilsson. Fyra klubbar är enbart för kvinnor, vilket tidigare fungerade som ett komplement till de manliga sällskapen. Resten har fortfarande bara manliga medlemmar. Kjell-Åke Nilsson är bestämd i sin uppfattning om klubbarnas val av medlemmar. - Vi är en öppen förening. Ingen dam ska nekas tillträde. Fakta: Lions Sverige Första klubben 1948. Idag finns ca 17500 medlemmar i 590 klubbar. I Skåne finns 56 klubbar med 1475 medlemmar. Av dem är 165 kvinnor. Det finns 15 mixade klubbar och 5 kvinnoklubbar. Mål på Lions hemsida. "Vi måste inse att hälften av befolkningen består av kvinnor. Om vi ska lyckas med att öka medlemsantalet och göra oss intressantare som organisation är det viktigt att vi är mixade i våra klubbar". Källa. www.lions.se och distriktsordföranden Kjell-Åke Nilsson. Kristofer Naess

Jenny Isaksson jenny.isaksson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons