Tro på fortsatt betodling

Vi tror på skånsk betodling. Så motiverar Hans Odell, ordförande i Söderslättsgruppen, den nya nioradiga självgående betupptagaren som levererades på fredagen, lagom till betkampanjens start på tisdag.
Trelleborg • Publicerad 17 september 2004
040917 Nio radig betupptagare visades i Klagstorp2 Bild: Claes Nyberg
040917 Nio radig betupptagare visades i Klagstorp2 Bild: Claes NybergFoto: 

Två av de stora diskussionspunkterna inför betsäsongen är stora betupptagare och direktleverans för att minska lagringsförlusterna. Söderslättsgruppen, 13 lantbrukare som samarbetat kring betodlingen i åtta år, tror uppenbarligen på stora betupptagare och direktleverans.

Därför investerade de omkring 4 miljoner kronor i en niogradig betupptagare med 26 tons kapacitet i tanken.

– Vi vill bli mer effektiva, säger Hans Odell. I 8 år har det fungerat bra. Nu har vi räknat med att kunna köra åt fler betodlare.

Han beräknar att det krävs 600 till 800 hektar betor för att kunna räkna hem investeringen. Söderslättsgruppen har 500 egna hektar och kör på 150 hektar till åt andra odlare.

– Vi hade en sexradig upptagare tidigare från samma företag, säger Hans Odell.

Den nya upptagaren, en Agrifac Hexa 9, har en kapacitet på 1,5 hektar per timme. Slaghacken kan användas både för att sprida blasten på vanligt sätt, men också för att mylla ner blasten med detsamma för att minska kväveförlusten. Den progressiva kniven för betnackningen kan styras från förarplatsen.

Upptagarplogarna har hydraulisk stenutlösningsautomatik och kan ställas om mellan olika radavstånd. Förarens kontroll över arbetet tillgodoses genom att avlastningselevatorn placerats intill hytten så att sikten blir så bra som möjligt.

Dessutom är upptagaren utrustad med fyra TV-kameror som övervakar arbetet och två monitorer i hytten.

I betraderna kopplas automatstyrningen in där kännare följer betradernas sträckning. Hyttvärme, air condition, radio och xenonbelysning för arbete på natten underlättar för föraren.

De sex radialdäcken är en dryg meter breda och går på cirka 1,5 kilos tryck för att minska markpackningen. En andra maskin har sålts till en maskinstation i Dalby.

Christer Hansson

0410-545 42

Christer.hansson@allehandasyd.se

KLAGSTORP
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.