Annons

Trio trampar till Treriksröset

Allt skolarbete innebär inte att man behöver sitta i ett klassrum och lyssna till en föreläsare. Niklas Mateluna, Fritiof Persson och Markus Andersson väljer att förlägga sitt projektarbete värt 100 studiepoäng, på cykelsadeln, mellan Smygehamns fyr och Treriksröset. På torsdagens förmiddag inledde de sitt äventyr.
Trelleborg • Publicerad 26 juni 2008
Fritiof Persson, Markus Andersson och Niklas Mateluna väljer ett cykeläventyr som projektarbete i skolan. Bild: Kristin Knutsson
Fritiof Persson, Markus Andersson och Niklas Mateluna väljer ett cykeläventyr som projektarbete i skolan. Bild: Kristin KnutssonFoto: 

TA:s reporter möter upp tre ivriga cyklister strax innan starten. Luften känns tung och kvalmig, men solen skiner ner på de överlastade cyklarna och det ser ut att bli riktigt fint cykelväder.

- Vi kommer att cykla mitt i Sverige, och inte längs kusten, säger Markus Andersson.

Annons

Hans färdkamrater vecklar ut en stor Sverigekarta för att visa resrutten som de markerat med en cerisefärgad markeringspenna. Resan kommer att ta dem på landsvägar genom ett varierat svenskt landskap.

- Det blir en rejäl utmaning. Man får se hela Sverige. Man har hört en massa spännande om hur det är och ser ut i Norrland, säger Niklas Mateluna.

- Jag vill fotograferad med Polcirkelskylten, inflikar Markus Andersson.

Packningen är, trots sin storlek, lätt och enkel. Funktionskläder, extraskor, tält, stormkök och frystorkad mat verkar vara det mest väsentliga, men även myggmedel och myggnät har de packat ner. För att förhindra sår, blåsor och annat mindre trevligt har man även packat ner salva, hudtejp och en förbandslåda.

Killarna har tränat mycket för att förbereda sig inför mil efter mil på asfalt. När TA:s reporter utmanar dem med frågan om vem de tror kommer att få träningsvärk först och var, tittar de alla på varandra och buden haglar tätt.

- Det blir nog jag eller Markus som får värk först, säger Niklas Mateluna.

- Nej, Fritiof får värk först, säger Markus Andersson.

Kristin Knutsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons