Annons

Trio bjöd på musik från Balkan

Stycken från Balkan i ord och ton framfördes i S:t Nicolai kyrka på torsdagskvällen. "Det är en blandning av folkmusik och poesi", berättar Sofia Berg-Böhm, som sjöng och reciterade.
Trelleborg • Publicerad 12 juli 2007
Musik med rötterna i Rumänien och Bulgarien framfördes av Sofia Berg-Böhm, Mathias Gunnarsson och Johan Ohlsson. BILD: TOMAS NYBERG
Musik med rötterna i Rumänien och Bulgarien framfördes av Sofia Berg-Böhm, Mathias Gunnarsson och Johan Ohlsson. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Innan de tre musikerna drog vidare mot Kristianstadstrakten, för att medverka vid en spelning på det stora scoutlägret i Rinkaby, passade de på att ge en sommarkonsert i kyrkan.

Trion utgörs av Sofia Berg-Böhm, som sjunger, Mathias Gunnarsson på trumpet samt Johan Ohlsson på dragspel och piano.

Annons

– Vi försöker hitta en så härlig blandning av musik och lyrik från Balkan som möjligt. Bland annat framför vi dikter av rumänska författaren Ana Blandiana och bulgariska Elisabeta Bagrjaana samt romsk poesi, berättar Sofia Berg-Böhm,. Hon är skådespelare och har uppträtt på flera Stockholmsscener. Berg-Böhms röst är välkänd för en del lyssnare, eftersom hon hörts åtskilliga gånger i Dagens dikt i radions P1 under de senaste åren.

Till hösten inleder Sofia Berg-Böhm studier vid Musikhögskolan i huvudstaden, där hon ska ta sånglektioner Mathias Gunnarsson och Johan Ohlsson arbetar med musik på heltid.

Repertoaren med egna kompositioner samt den orientaliska och östeuropeiska folkmusiken har de improviserat fram.

– Vi har planer på att fortsätta med framföranden i den här formen på andra platser framöver, både i Skåne och på andra platser i landet. Men än så länge är inget bestämt. Kanske blir det något nästa år, säger Johan Ohlsson.

Alla i trion är med i elva-mannabandet Östblocket, som spelar klezmer- och balkaninspirerad musik. Konserten i S:t Nicolai bjöd även publiken på ett stycke av Gunnar Ekelöf, närmligen dikten Det kom som en känsla.

Inspiration till den dikten fick Gunnar Ekelöf under ett av sina många resor i Grekland. – Det är inte bara Balkan i vårt program. Det smyger sig in även svenska inslag., bland annat en låt från musikalen Kristina från Duvemåla och även en Evert Taube-visa, säger Sofia Berg-Böhm.

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons