Trio åtalas för snillrik smuggling

Åtal har väckts vid Trelleborgs tingsrätt mot tre män som misstänks för smuggling. De misstänks ha begått brottet när de tjänstgjorde ombord på TT-Lines färjor.
Trelleborg • Publicerad 7 januari 2002

En marskväll upptäckte en passkontrollant hur en bil körde av en TT-färja. Men i stället för att köra mot tullklareringen, vände bilen och körde i hög fart upp på en annan färja, som vid tillfället var ur trafik.

Passkontrollanten kontaktade en tulltjänsteman och tillsammans kontrollerade de föraren och bilen. Föraren var en 27-årig man anställd på TT-Line. I bilen hittades 42 liter sprit.

I förhör har mannen uppgivit att han fått i uppdrag av två män, en kompis och hans kollega som tjänstgjorde på en annan båt, att köpa sprit i Tyskland. De kunde inte köpa spriten då de hade för kort uppehåll med sin färja i Tyskland.

Enligt planen skulle 27-åringen ställa bilen på båten där kompisens tjänstgjorde. Därefter skulle kompisen och hans kollega gömma spriten ombord, för att därefter ta med sig en flaska varje gång han gick i land.

Kompisen, en 35-åring, har i förhör sagt att han inte trodde att tillvägagångssättet var olagligt och att det är lagligt att föra en flaska sprit genom tullkontrollen.

De har erkänt att de tidigare använt samma metod, då de i december 2000 förde in nära 17 liter sprit. Den gången lyckades de, men åklagaren väljer att åtala de båda även för denna gärning.

35-åringens kollega, en 53-åring, har uppgivit att han hade för avsikt att förtulla sin del av spriten.

De tre förnekar smuggling. De två yngre av de åtalade arbetar inte längre kvar inom rederiet.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.