Annons

Trendiga hundar får sitta fot i kommunernas rondeller

Trelleborg • Publicerad 15 november 2006
En hund har dykt upp i rondellen vid östra infarten i Trelleborg.…
En hund har dykt upp i rondellen vid östra infarten i Trelleborg.…Foto: 
...liksom i rondellen vid Statoilmacken vid Falsterbovägen i Vellinge. Bild:Tomas Nyberg
...liksom i rondellen vid Statoilmacken vid Falsterbovägen i Vellinge. Bild:Tomas NybergFoto: 

Trenden har kommit även till sydskåne. Konstverk i form av hundar har dykt upp lite här och där i landets rondeller och Söderslätt är inte längre något undantag.

Två målade trähundar, en i rondellen vid östra infarten till Trelleborg och en i rondellen vid Statoilmacken vid Falsterbovägen i Vellinge rastas nu i mitten av trafiken för ett tag framöver.

Annons

Vilka som är hundarnas upphovsmän är okänt men förebilden finns utanför Linköping i Tornby. Där blev konstnären Stina Opitz offentliga konstverk som innehöll en betonghund, sönderslaget.

Som en reaktion på det dök det plötsligt upp en ny hund, gjord i plywood, med okänd avsändare. Snart fanns det hundkonstverk i ett stort antal rondeller i närheten och flugan spred sig snabbt över Sverige. Och det verkar som om hundarna får sitta kvar ett tag framöver. På parkförvaltningen i Trelleborgs kommun är man mest road av tilltaget.

– Ja, jag såg den när jag körde förbi i morse. Den får vara kvar om det inte blir för många. Det är kul med en liten happening, säger kommunens parkchef Göran Larsson.

Även i Vellinge får hunden sitta fot.

– Vi har tänkt att sätta upp en hundkoja till den, skämtar ingenjör Jan Svensson på tekniska förvaltningen.

– Nej, men vi är inte dem som rycker ut med blåljus. Vi avvaktar till efter helgen och ser om den blir omkullvält eller nedskräpad. Det man har som måttsstock är om hundarna ären fara för trafiken eller inte. Men hundar som placeras i kommunernas rondeller lämnas alltså i fred tillsvidare.

Samma princip gäller för de rondeller som handhas av Vägverket.

– Vi har ingen stenhård policy för det. Så länge de inte är en trafikfara får de stå kvar, säger Helena Niordson på Vägverket, Region Skåne.

– Jag kan tycka att det är ganska roligt. Det visar på att man månar om sin miljö, fortsätter hon.

Hon berättar också att hundarna har dykt upp över stora delar av Skåne.

Paul Torstensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons