Annons

Trendbrottförra åreti Trelleborg

Trenden med allt färre nystartade företag i Trelleborg bröts under förra året. Enligt Statistiska Centralbyråns uppgifter så ökade antalet nyaktiverade företag med 15 procent jämfört med året innan.
Trelleborg • Publicerad 3 februari 2005

Under flera år har antalet nya företag i Trelleborg minskat. Men under förra året svängde den trenden.

– Det är glädjande, säger kommunens näringslivschef Per Johansson när han får höra om uppgifterna som Trelleborgs Allehanda låtit SCB ta fram.

Annons

Trenden har märkts även på kommunens näringslivskontor som håller Starta-eget-möten.

– Vi har haft packat med folk på våra kurser under hela 2004, säger Per Johansson.

Statistiska centralbyrån gör mätningar på hur många företag som nyaktiveras i kommunerna varje år. Det innebär att siffrorna både rör helt nyregistrerade företag liksom företag som varit vilande under en period men där verksamheten börjat igen.

På samma sätt mäter man antalet avaktiverade företag, alltså både företag som läggs ned och företag där verksamheten blir vilande.

Skillnaderna mellan dessa siffror har för Trelleborgs del varit små under de senare åren. Det innebär att det lagts ner i stort sett lika många företag som det kommit nya. Men även den trenden tycks ha brutits under förra året. Då var det 61 fler nyaktiverade företag än antalet avaktiverade.

Kommunens näringslivskontor gör inga egna mätningar över nyföretagandet iTrelleborg.Däremot tar man varje år fram listor på de nyregistrerade företagen i kommunen.

Enligt dessa gjordes 174 nyregistreringar av företag i Trelleborg förra året.Majoriteten av dessa finns i bygg- och fastighetsbranschen.

– Det är något som kommer starkt i Trelleborg när byggandet tar fart, menar Per Johansson.

Andra områden där det är stora nyetableringar är inom reklam, data, IT och design.

– Det är den sortens företagande som kommer att växa. Det handlar inte längre om tillverkningsindustri, säger Per Johansson.

Annons

Inom hälsa och skönhet startades under förra året bland annat tre företag inriktade på massage samt tre frisörer. Just frisörsalonger är en av de kategorier där Per Johansson menar att det finns en viss överetablering inom kommunen

– Där finns det risk för viss utslagning om ökningen kommer att fortsätta, säger han.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons