Trelleborgstjejer spökar i Köpenhamn

I kväll blir det rysligt i Köpenhamn. Under kulturnatten i Kongens by kommer vampyrerna och dödgrävarna att härja fritt - och fyra av dem kommer från Trelleborg och Smyge.
Trelleborg • Publicerad 10 oktober 2003
BILD: TOMAS NYBERG
BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Innan de sminkades fullmånesvita såg Cecilia Hammar, Johanna Wahldén, Jasmine Hylkén och Josefine Malm så här snälla och okusliga ut. BILD: TOMAS NYBERG Det är de fyra 14-åriga kompisarna Cecilia Hammar, Johanna Wahldén, Jasmine Hylkén och Josefine Malm som reser in till Köpenhamn för att skrämma danskarna från vettet. Som skådespelare i "Skräckkabinettet" på Halmtorvet, där besökarna konfronteras med plötsligt uppdykande spöken, gastar och blodsugare. - Skräckkabinettet är tydligen väldigt populärt, det brukar vara köer i flera kvarter, berättar Josefine Malm. De fyra åttondeklassarna från Köpingeskolan ingår i en grupp på elva svenskar - de övriga kommer från Gryningsteatern i Malmö - som ska spela upp en kyrkogårdsscen för besökarna. Det kommer att bygga på stundens improvisation,och i rollistan finns bland annat en munk, en mumie, en dödgrävare - och blodsugaren nummer ett, greve Dracula. - Det är jag som ska vara Dracula, berättar Johanna Wahldén. Men det blir en lätt roll. Jag ska väl hoppa fram bakom en grav. Kanske bita någon av de sörjande på begravningen. De sörjande, det är hennes kompisar, det. - Vi ska spela upp en pjäs som är inspirerad av gamla skräckfilmer, förklarar Josefine Malm. Och de är alltid i svartvitt, så det är därför vi bara har valt svartvita kläder. Att tjejerna är med i skådespelet i Halmtorvets labyrintiska gränder på att Josefines mamma Carina Philipson, distriktsansvarig för föreningen Aktiv Ungdom, är något så exklusivt som "Öresundsambassadör". - Vi är 15 personer från Danmark och Sverige som verkar för integration på båda sidor sundet, främst mellan föreningar, förklarar Carina. - Och när man får sådana här uppgifter, då förmedlar man dem vidare till dem som är intresserade, säger Carina med syftning på dottern och hennes kompisar. Tjejerna ser fram emot äventyret i Köpenhamn, och är dessutom redan bokade till att göra om bravaden på "Backanatten" i Malmöstadsdelen Kirseberg om tre veckor. - Det är roligt att spela teater, tycker Josefine Malm, som gått Aktiv Ungdoms teaterskola. - Och så är det alltid kul att åka till Köpenhamn, inflikar Johanna. Och spöken då, tror de på sådant? - Det är inte omöjligt att de finns, säger Josefine. - Det gör de kanske, säger Johanna. I så fall är de nog mer sorgsna än otäcka.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.