Trelleborgstjej blir barnhemsarbetare i Ghana

Fyra veckors volontärarbete på ett barnhem, det är vad Melissa Mårtensson från Trelleborg kommer att ägna sig åt i december.
– Det roligaste ska bli att träffa nytt folk, säger hon.
Trelleborg • Publicerad 24 november 2011
18-åriga Melissa Mårtensson är precis gammal nog för att få åka på de volontärresor som Work & Travel anordnar.
18-åriga Melissa Mårtensson är precis gammal nog för att få åka på de volontärresor som Work & Travel anordnar.Foto: Claes Nyberg

Resan gör hon som en del av sitt projektarbete på gymnasiet där hon går sista året på ett program med internationell inriktning. För att hitta rätt organisation att åka med tog hon kontakt med Navigatorcentrum i Trelleborg där hon har fått mycket hjälp. Till slut blev det bestämt att hon åker genom organisationen Work & Travel som ordnat kontakten med barnhemmet. Från början var det dock inte självklart att hon skulle åka till just Ghana.

– Jag ville åka till Afrika och de flesta resorna var till Ghana eller till Sydafrika och det här är det bästa vi hittat, berättar Melissa Mårtensson.

Flygresan till Ghana den 3 december blir lång, den första etappen går från Köpenhamn till Kairo där elva timmars mellanlandning väntar innan hon kan fortsätta söderut. Men det tar hon med ro.

– Ska man göra det på riktigt kan man lika gärna göra det hela vägen, säger hon.

Melissa Mårtensson kommer att bo hos en värdfamilj utanför huvudstaden Accra och arbeta på barnhemmet på dagarna. Hon har viss erfarenhet av att arbeta med barn efter att hon praktiserat på en förskola. I Ghana kommer hon dock att ta hand om barnen på ett annat sätt.

– Jag får välja dag- eller kvällspass och vara med och lägga barnen eller ta upp dem på morgonen. Man måste ha fantasi, det behövs. Jag kommer också att lära mig mycket om mig själv, det ska bli jätteroligt, säger hon.

Melissa Mårtensson hade inga större kunskaper om Ghana sedan tidigare men har tagit reda på mycket sedan det blivit klart att hon ska åka dit.

– Jag har lånat böcker på biblioteket och fått papper från organisationen. Det låter lite som att jag ska till ett europeiskt land men det kommer att bli väldigt annorlunda, säger Melissa Mårtensson.

Maria Sällberg
TA
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.