Annons

Trelleborgspoet hyllar kärleken och demokratin

Ex-presidenterna Bill Clinton, George W Bush och expremiärministern Tony Blair kan nu läsa poesi från Trelleborg, som tack för att de hjälpte Kosova att bli fritt.
Trelleborg • Publicerad 22 december 2008
Shefki Oseku är svensk numera. "Men demokratin är mitt hemland", säger han. Bild: Lars Thulin
Shefki Oseku är svensk numera. "Men demokratin är mitt hemland", säger han. Bild: Lars ThulinFoto: 

Det är 65-årige hemspråksläraren Shefki Oseku som skickat sitt nyutkomna verk med samlade dikter, "Another type of light", inte bara till de före detta världsledarna, utan även Sveriges samtliga bibliotek.

64-årige Shefki Oseku kom till Sverige 1989, men började skriva poesi i hemlandet redan som 15-åring.

Annons

- Men i mitt hemland, där kunde jag aldrig bli utgiven, berättar han. Tvärtom, jag blev kastad i fängelse och torterad för det jag skrev.

Tämligen oskyldiga rader som "solen ska skina i morgon" tolkades av kommunistregimen som ett förtäckt rop på frihet.

- "Vad är det här", sa de."Vill du ta bort kommunismen?", berättar Shefki, som fick lida de oväntade konsekvenserna.

"Another type of light" ges ut i samarbete med albanska tidningen Drita, som Shefki är redaktör för, och ABF Trelleborg. Hemspråkskollegan Jeanette Claesson, också hon verksam i Trelleborg, har gjort det grannlaga arbetet att bifoga engelska översättningar till albanskan - eller "shqipe", som kosovanerna själva säger.

Det är känslorika kärleksdikter, blandade med en inte mindre känsloladdad sektion om det gamla landet och uppbrottet därifrån. Shefki Oseku tänker använda dikterna praktiskt också, i undervisningen på de åtta Trelleborgsskolor där han är verksam.

- Jag är svensk numera, på det sättet att jag tycker om Sverige som mitt hemland, berättar han.

- Samtidigt är jag på något sätt avundsjuk på att ni skapat en så bra demokrati. Den skulle spridas över hela världen, tycker poeten och läraren Shefki Oseku.

Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons