Trelleborgspar fick rätt mot polisen

Polisen spillde kolpulver som användes för att säkra fingeravtryck efter ett villainbrott hemma hos ett par på Söderslätt. Det resulterade i en fläck på en matta.
Trelleborg • Publicerad 26 april 2004

Enda sättet att få bort den var att få den kemtvättad. Efter det krävde paret att polisen skulle betala skadestånd. Polismyndigheten i Södra Skåne vägrade dock att ge en kompensation med motiveringen att "inget fel begåtts". Nu har Rikspolisstyrelsen bestämt att polisen i Södra Skåne ska betala 792 kronor till paret. - Det här är snarare undantag än regel att någon får ersättning för en sådan här sak. Men eftersom poliserna råkade spilla betalar vi för vad det kostade att kemtvätta mattan, säger Annelie Granstedt, jurist på Rikspolisstyrelsen. Det var i december 2000 som paret, som bor i en by utanför Trelleborg, råkade ut för ett villainbrott. Efter polisanmälan genomfördes en brottsplatsundersökning. Bland annat gjordes en spårsökning med hjälp av kolfiberpulver. I samband med detta spilldes pulver på mattan. Enligt polismyndigheten i Skånes egen berättelse uppmanade en av de tjänstgörande poliserna frun i huset att torka upp pulvret från mattan med en trasa. Detta förvärrade fläcken eftersom pulvret trängde allt djupare in i mattan. Först nekade alltså Polismyndigheten i Södra Skåne en utbetalning för att täcka kostnaden för kemtvätten. "Enligt den polisman som genomförde undersökningen har nedsmutsningen i det här aktuella fallet inte varit onormal. Det är omöjligt att genomföra spårsökning med hjälp av kolfiberpulver utan att smutsa ner", skrev polisintendenten Hans Nordin på Polisområdet Södra Skåne i ett yttrande till länspolismästaren i höstas. Beslutet att paret ska kompenseras för fläcken fattades nyligen av rikspolisstyrelsen, som motiverar det med att det var ett misstag som begicks när pulvret spilldes ut.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.