Annons

Trelleborgspappor tar ut mer tid med barnen

Papporna i Trelleborg tar ut allt fler föräldradagar – men ligger ändå dåligt till jämfört med resten av landet. Det visar färska siffror.
Trelleborg • Publicerad 7 mars 2012
Foto: Hasse Holmberg
Foto: Hasse Holmberg

Trelleborgs pappor blir bättre och bättre på att ta ut föräldradagar. Det visar siffror från TCO. I tretton år har det så kallade pappaindexet räknats ut. Under den tiden har pappor tagit ut fler och fler föräldradagar för varje år som går.

Lena Orpana, statistiker på TCO, menar att kulturen på en arbetsplats kan vara avgörande.

Annons

– Om några börjar ta ut fler dagar så följer andra med, säger hon.

Skåne ligger dåligt till i listan över engagerade pappor. Detta kan ha att göra med att olika yrken är svårare än andra att ta ledigt ifrån.

– I Skåne finns till exempel mycket jordbruk. Det kan vara en del av förklaringen, säger hon.

Det kan också vara en förklaring till att Trelleborg har ett relativt lågt index. Rikssnittet är 41,9 och Trelleborg ligger på 35,3.

– Hundra är total jämställdhet. Då tar mamman och pappan ut lika många dagar. Med tanke på det är 35,3 ganska lågt, säger Lena Orpana.

Hon tycker dock att det är positivt att utvecklingen går åt rätt håll. Förra året låg Trelleborgs index på 33,7.

– Det är jätteviktigt att föräldraskapet är jämställt. För barnen är det bra att ha kontakt med båda sina föräldrar.

Arbetsgivarna borde uppmana fler pappor att ta ut föräldraledighet, menar hon.

– Detta är en viktig fråga för kvinnor i arbetslivet. Om det är ojämnställt så ses kvinnor som osäker arbetskraft. Och detta följer med dem även efter föräldraledigheten. Om hon har tagit huvudansvaret för barnen så räknar man med att hon även tar de flesta vård av sjukt barn-dagar.

Louise Löfgren
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons