Annons

Trelleborgsmoderat misstänks för fusk

Trelleborgsmoderaten Johan Sjöström, som kandiderar till fullmäktige, misstänks för bedrägeri. Nu har försäkringskassan polisanmält honom och lämnat in material till åklagarmyndigheten.
Trelleborg • Publicerad 22 augusti 2006

– Jag bestrider att det är fusk, säger han.

Sjöström förnekar att han är skyldig. Ändå har han betalat tillbaka de 66 896 kronor, som han kvitterade ut i sjukpenning mellan november 2004 fram till början av juli förra sommaren.

Annons

Försäkringskassan menar att han fick ersättning samtidigt som han arbetade.

Varför betalade du tillbaka pengarna när du anser dig oskyldig?

– Jag bestrider detta. Jag är oskyldig. Försäkringskassan gjorde den här bedömningen och då betalade jag in allt, svarar Johan Sjöström.

Han upprepar att han var sjukskriven under den aktuella perioden.

Hade du rätt till sjukpenning?

– Ja, jag var utbränd. Under den här perioden arbetade jag på halvtid och tog ut 50 procent sjukersättning. Jag har inget uppsåt, säger han.

Trelleborgs Allehanda har tagit del av årsredovisningen för mannens bolag.

Där framgår att han tjänade 18 000 kronor mer under året då han var sjukskriven, jämfört med föregående år.

– Jag tog ut kapital – retroakriv lön, vilket var inarbetat innan jag var sjukskriven. Jag avslutade en större del av mina ärenden och tog ut hela kapitalet från mitt bolagskonto, förklarar Sjöström.

På frågan om han tänker stå kvar på moderaternas lista efter polisanmälan svarar han:

Annons

– Jag ser mig inte som politiskt aktiv. Jag har inget egenintresse av att stå på listan och tänker inte ha några förtoendeupppdrag efter valet, säger han.

Under tisdagen tog Andra åklagarkammaren i Malmö emot den polisanmälan som gäller det misstänkta fifflet.

Avsändare är försäkringskassan i Skåne, som lämnar in en diger dokumentation där myndigheten försöker styrka att det rör sig om bedrägeri.

– Vi har arbetat noggrant med det här ärendet och utgår ifrån att personen ifråga har fått sjukpenning samtidigt som han arbetade, säger Elisabeth Andersson på försäkringskassan, som leder arbetet med att granska medborgare som misstänks ha fuskat till sig ersättning.

Johan Sjöström har i dag inga politiska förtroendeuppdrag i Trelleborg. Däremot kandiderar han till Trelleborgs kommunfullmäktige. Han står ganska långt ned på listan. På nummer 32.

Förra mandatperioden satt han i Trelleborgs kommunfullmäktige och har även varit ordförande i polisnämnden i Ystad.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons