Annons

Trelleborgsmetod världsberömd

Ett riktinstrument och en ny operationsteknik har förändrat tillvaron för patienter med förslitna knän. Operationen blir enklare, protesen placeras mer exakt och det tar mycket kortare tid innan patienten står på benen igen med sina förnyade knän.
Trelleborg • Publicerad 12 januari 2003

- Vi har höjt kvaliteten och förbättrat precisionen, säger Anders Rünow, överläkare på ortopeden i Trelleborg och mannen bakom den nya Mitustekniken. Patienten har mindre ont, vi skadar inga muskler eller senor och patienten kan själv gå på toaletten redan samma dag som operationen. Anders Rünow visar en kort film av en patient som går utan kryckor fyra timmar efter efter att han fått en knäprotes. Samtidigt betonar han att det är ovanligt att patienten går så bra så snabbt efter operationen. - Tekniken innebär en stor vinst, på flera plan, säger Anders Rünow. Antalet vårddagar minskar, vi kan använda en enklare bedövningsform, rehabiliteringen går snabbare och ingreppet sker med större precision. När det gäller ledproteser, höftleder och knän, samarbetar Allmänna Sjukhuset i Malmö, UMAS, och Trelleborgs lasarett. I Malmö finns en lång tradition av höftledsoperation och där sker tre fjärdedelar medan en fjärdedel görs i Trelleborg. Knäoperationerna, däremot, sker till två tredjedelar i Trelleborg och en tredjedel i Malmö. Anders Rünow ser framför sig ett ökade behov av halvknän när nu 40-talisterna börjar komma upp i 60-årsåldern. Halvknän ger en bättre rörlighet i leden än helprotes. - 40-talisterna har andra krav på rörlighet. De vill kunna fortsätta spela golf, säger han. De accepterar inte heller 10 dagar på sjukhus och flera månaders konvalescens. Det har skett en internationell renässans för halvknän och vi ligger rätt i tiden. - Metoden har blivit uppmärksammad både utom och inom landet, berättar Anders Rünow. Läkare från Sverige, Europa och ända från Australien har besökt Trelleborg för att lära sig tekniken. Själv har jag föreläst om metoden och opererat utomlands och maj ska jag resa till Peking.

Thomas Dahlgren thomas.dahlgren@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons