Annons

Trelleborgsläkare får erinran av ansvarsnämnden

Denna vecka har Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) fattat beslut i två ärenden som gäller läkare på Trelleborgs lasarett. I båda fallen får den anmälde läkaren en erinran.
Trelleborg • Publicerad 1 april 2004

Det första ärendet gäller en kvinna som sökte akut för svaghet i vänster arm och ansiktshalva i december 2002. Inte förrän patienten uppsökte handkirurgen i Malmö nästan en månad senare upptäcktes att hon hade fått en hjärninfarkt. HSAN menar att en av de undersökande läkarna, som vid tillfället genomgick sin specialistutbildning, borde ha rådfrågat en mer erfaren kollega innan han fattade beslut om vilka åtgärder som skulle vidtas. Det andra ärendet gäller en kvinna som vårdades på lasarettet under slutet av juni år 2003. Hennes symptom med feber och huvudvärk troddes bero på en bakteriell infektion. En månad senare sökte sig patienten till Universitetssjukhuset i Lund där hon fick diagnosen temporalarterit, ett inflammatoriskt tillstånd i vissa artärer som bland annat kan ge synskador. Enligt HSAN borde den anmälde läkaren ha utfört eller remitterat till ytterligare uppföljning och utredning. Sven Lindgren, chefläkare med ansvar för patientsäkerhet, säger att det är sällan någon läkare i Trelleborg blir fälld av HSAN. Sedan han tillträdde för drygt tre år sedan har man bara fått en erinran. - Det är givetvis deprimerande att det kommer två stycken på två dagar. Det är aldrig bra att saker inte fungerar, säger han. Han säger sig dock vara förvånad över HSAN:s beslut. I det första fallet, där många läkare var inblandade i behandlingen av patienten, menar Sven Lindgren att det är svårt för utomstående att få en bild av vem som egentligen gjort vad. Han anser att de inblandade har kunnat lämna vettiga förklaringar till sina bedömningar. I det andra ärendet menar han att patientens symptombild var mycket otypisk för sjukdomen, och att man därför inte kan klandra läkaren för hans agerande. Enligt Sven Lindgren kommer de aktuella fallen inte att leda till några speciella åtgärder. - Det sker ett ständigt pågående arbete med den här typen av frågor, säger han. All sjukvårdspersonal har enligt lag skyldighet att anmäla händelser som avviker från det normala. I de flesta fall hanteras anmälningarna inom verksamheten, men om man bedömer att ett ärende kräver en formell utredning sker en anmälan till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. - De anmälningar som görs tas upp till diskussion inom enheterna på sjukhuset. Om det behövs kan man ändra på rutiner för att undvika en upprepning, säger Sven Lindgren. Text: Stina Mortensen

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons