Trelleborgskrögare i Arbetsdomstolen

En restaurangägare i Trelleborgs kommun stäms inför Arbetsdomstolen för att ha sparkat en anställd som vände sig till facket för att få ut sin lön. Sammanlagt kräver facket och den anställde närmare en kvarts miljon kronor i utebliven lön och skadestånd, bland annat för brott mot föreningsrätten.
Trelleborg • Publicerad 28 januari 2003

Enligt fackföreningens stämning till Arbetsdomstolen ska den anställde inte ha fått ut rätt lön under sin anställningstid; inte heller har någon semesterersättning betalats ut. När den anställde då tog kontakt med fackföreningen för att få ut rätt i rätt tid lön varslade arbetsgivaren om uppsägning, enligt stämningen. I stämningen till Arbetsdomstolen beskriver facket sin uppfattning om bakgrunden till tvisten. Enligt facket ska den anställde ha lovats att få arbeta 35 timmar i veckan på serveringen. Dock blev det inte så många timmar, skriver facket, trots att den anställde vid flera tillfällen har begärt att få arbeta de timmar som anställningsavtalet sade. Arbetsschemat för den kommande veckan faxades eller sms:ades oftast till den anställde på söndagarna, uppges det också i stämningen. Lönen betalades sällan ut i tid, enligt stämningsansökan, och även i augusti i fjor var lönen försenad. Den anställde upplyste då arbetsgivaren om att den fackliga organisationen skulle kontaktas för hjälp och stöd med att få ut rätt lön och rätt arbetstid, skriver facket till Arbetsdomstolen. Samma dag fick facket ett fax från arbetsgivaren där den anställde varslades om uppsägning. Enligt fackets uppfattning var varslet en direkt följd av att den anställde tänkte begära facklig assistans och meddelat bolaget det. Den anställde stämmer bolaget för att få ut lön på 66 698 kronor och sjuklön på 4 869 kronor samt begär ett skadestånd på 15 000 kronor för brott mot semesterlagen. Den fackliga organisationen begär skadestånd på 80 000 kronor för brott mot föreningsrätten samt för den anställdes räkning ett lika högt skadestånd för samma brott. Dessutom kräver facket ränta på pengarna samt ersättning för rättegångskostnaderna.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.