Annons

Trelleborgsk ordlista växer

Den trelleborgska ordlistan på kommunens hemsida på Internet växer stadigt och har nu blivit en hel liten ordbok, där det går att hitta en rad drastiska och träffande dialektord.
Trelleborg • Publicerad 30 juli 2002

Sammanlagt består den nu av kring 250 ord. Enligt hemsidan har ordlistan fått stor respons från besökarna och en lång rad bidrag har kommit in. Bland de senaste orden som kommit in till ordlistan är bobbe (dum person), butta (piggvar), bölebytta (lipsill), hindán (härom dagen) illebränne (ved), kylla (stor träklubba som användes när man tjudrade kor på bete), panntofflagröd (potatismos), putt (ha blivit stött över något), rabbegröd, rabbemos (rotmos), runtenomare (stor brödskiva), skula ( söka skydd för regn), skytta omkring (gå på toaletten), snörpa (sy eller grimasera illa med munnen), svidd (vidbränd), tramseböja (fegis eller en som misslyckas med enklare ting), tynted (lite tramsig) samt vorrel (trälås på utedass). Det var i höstas som ordlistan startade lite försiktigt på kommunens hemsida, med några få ord. Avsikten är att den till slut ska resultera i en riktig ordbok, så att den gamla dialekten i Trelleborg bevaras till eftervärlden. I Trelleborg räknade man förr till och med lite av två dialekter i själva staden, en på öster och på väster, men någon uppdelning i öst- och västtrelleborgska görs inte i ordlistan. Med den tillströmning som varit sedan ordlistan startade verkar det som om målet att åstadkomma ett riktigt lexikon mellan svenska och trelleborgska kan uppnås inom en snar framtid.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons