Annons

Trelleborgshem vill höja hyror

Trelleborgshem har lämnat in sitt krav på hyreshöjning för 2014 till Hyresgästföreningen. Kravet ligger på i genomsnitt 3,2 procent.
Trelleborg • Publicerad 7 december 2013

- Egentligen ligger vårt krav på kronor per kvadratmeter. Det innebär att höjningen i procent räknat blir högre för dem med låga hyror och lägre för dem som redan betalar hög hyra, säger Pia Jönsson, vd för Trelleborgshem.

Trelleborgshem begär också en lägre höjning för dem som betalar kallhyra.

Annons

- En del av vårt krav grundar sig på högre kostnad för uppvärmning – och det kravet kan vi ju inte ställa på dem som betalar kallhyra, säger Pia Jönsson.

Kravet på höjning för dem med varmhyra hamnar kring 3,5 procent i genomsnitt medan kravet för lägenheterna med kallhyra ligger på i snitt cirka 2,2 procent.

- Dels ökar kostnaderna för fastighetsskötseln, men vi har även ett stort underhållsbehov, säger Pia Jönsson.

Trelleborgshem har en stor del gamla fastigheter i sitt bestånd.

- 85 procent av våra fastigheter är byggda före 1975. Behovet av till exempel stambyte börjar komma nu.

Trelleborgshem inventerar behovet av stambyten i sina fastigheter. Lösningarna kan se olika ut på olika håll. I en del falla kan det handla om rena stambyten, i andra om relining.

- Vi genomför det i prioriteringsordning. Akka-husen på Nils Holgersons väg ligger långt fram, eftersom de är så höga finns det risk för stora skador om något händer.

I samband med att man genomför stambyten ska Trelleborgshem också erbjuda modernisering av badrum och kök till de hyresgäster som så önskar.

- Men vi genomför det inte generellt, eftersom det innebär höga kostnader och det ofta inte är så många som flyttar tillbaka efter en sådan renovering.

Pia Jönsson menar att det i Trelleborg skulle kunna innebära att människor inte hittar någonstans att bo över huvud taget.

- Det finns inte många lägenheter lediga i Trelleborg. Vi märker det på det stora intresset för våra nybyggen, där vi har hundratals intresserade, säger Pia Jönsson.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons