Trelleborgshem vill höja hyran med 6 procent

Trelleborgshem vill höja hyran med 5,95 procent. Det meddelar bostadsbolaget. "Det låter högt ", säger en förhandlare på Hyresgästföreningen.
Trelleborg • Publicerad 12 november 2008
Trelleborgshem vill höja hyran med nästan 6 procent. Bild: Tomas Nyberg
Trelleborgshem vill höja hyran med nästan 6 procent. Bild: Tomas NybergFoto: 

Sent på onsdagseftermiddagen kom det kommunala bostadsbolaget Trelleborgshem med ett pressmeddelande: "Vi behöver höja hyran med 5,95 procent", lyder det entydiga budskapet. Meddelandet är undertecknat av Trelleborgshems vd, Kent Jönsson.

"En stor del av höjningen går åt för att täcka ökade kostnader för förbrukning samt det finansiella läget bland annat räntekostnadsmarginaler", motiverar Kent Jönsson i pressmeddelandet.

En del av Trelleborgshems höga hyreskrav är den avgift för borgensåtagande som Trelleborgshem ska betala till kommunen nästa år.

- Den ligger med som en del i kravet. Jag vet inte exakt hur mycket den påverkar, men det handlar i vart fall om mindre än en procent, säger Kent Jönsson, vd för Trelleborgshem.

Det är Trelleborgsalliansen som i år för första gången föreslagit att Trelleborgs hamn och Trelleborgshem ska betala en avgift för de borgensåtaganden som kommunen har för bolagen. Eftersom sd sagt sig stödja budgeten verkar det som om den går igenom i fullmäktige på måndag. Andra anledningar till kravet från bolaget är de höga kapitalkostnaderna på grund av finanskrisen samt ökade kostnader för förbrukning.

- Men vi har även förbättrat underhållet för våra hyresgäster, säger Kent Jönsson.

Sten Svensson, som är förhandlare på Hyresgästföreningen, kommenterar planerna på en höjning:

- Det låter högt. Men vi har inte hunnit sätta oss in i det här i detalj, utan kommer att börja granska detta, för att se om bolaget har gjort rätt bedömning.

Därefter fortsätter han:

- Vi ska så småningom sätta oss ned och förhandla om hyrorna. Man måste vara på det klara med att en höjning slår hårt mot många som fått ekonomiska problem i lågkonjukturens spår, säger Sten Svensson.

Lasse Bryggare, Johan Persson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.